Ennek a hibridnek mégis mi lehet a sztorija?

2019.03.03. 08:06
14 hozzászólás

Régóta mondogatom, hogy nincs jobb neten végezhető terápia a netes hajszából menekülve, mint tartalékra kapcsolt aggyal görgetni a Ritkán látható történelem blog képcsokrait. Egy érdekes régi fotó, egy mondat – alternatív Instagram súlytalan baromságok nélkül. Találtam már ott jó poszttémát, ahogy ez a kép is ott jött nekem először szembe erről a hibridről, amiben a hidegháború legalább két terméke lett öszvéresítve: egy Mi-8-as helikopter és egy GAZ-66.

1990 az afganok teherautoja a mercedes-teherauto alvazan a gaz-6

A blog sajnos csak ennyit tud róla: 1990. Afgán teherautó: Mercedes-teherautó alvázon egy orosz GAZ-66-os kabinja és egy szintén orosz Mi-8-as helikopter törzse. A Merci-alvázban mondjuk nem vagyok biztos, nem is írnak róla máshol a neten, de a többi valószínű stimmel. 1990 már pont a relatív béke éve volt Afganisztánban, a szovjetek addigra épp elhúztak, és hogy milyen mennyiségben hagytak hátra katonai roncsot az országban, arról valamennyi fogalmunk van már.

Hogy a hidegháborús technikát, de még az akkor zajlott proxy/aszimmetrikus háborúk melléktermékeit is milyen aktívan rajongja az illetékes szubkultúra jól mutatja, hogy ennek a furcsaságnak ebay-en megvehető építőkészlete van makettmagazainban is feldolgozták már a hibridet. 

83289142dd77712884b905cd113ee760--scale-models-diorama

A szállító helikopterből lett szállító teherautó valószínű csak egy a rengeteg furaságból, amiket a roncsokból összementettek maguknak a háborúból háborúba eső afgánok. A fotón túl semmi nyoma a neten, a sztoriját valószínű sosem ismerjük meg, de ha a háborús ismereteid okán, esetleg az írói képességek megvillantása céljából, vagy csak mert unalmasan telik ez a kora tavaszi vasárnap, érzel magadban késztetést, hogy elképzeld és megírd a történetét mások szórakoztatására, a kommentfal itt lent nagyon várja.