2014.03.22. 08:18
85 hozzászólás

Úgy tartják, ami Amerikának Vietnam, az a szovjeteknek Afganisztán volt. Háború idegen földön, sok milliárd rubel az államkasszából, nem kevés emberélet és végül egy csúfos vereség – valóban közel egy kaliber a kettő, csak amíg az amcsiknak ott van Hollywood, hogy ezt elsírják a világnak, addig az orosz filmgyártás nem termel heroikus mozikat az afganisztáni háborúról (ezt kivéve). Annak a tíz évnek egészen más mementója van.

char-web

Az orosz harcias nép. Most éppen Putyin szorította ökölbe a nagy medve mancsait, hogy fehér-kék-pirosba borítsa a Krímet, de ez a medve még kevésbé volt barátságos akkor, amikor a sapkájára vörös csillag volt tűzve. Vietnamot még elintézték a háttérből okosba, az afganisztáni háborút viszont már face to face vívták: ott szovjet parancsnokok mentek az amerikaiak által felfegyverzett mudzsáhidok ellen. Brezsnyevnek jött az a zseniális ötlete 1979-ben, hogy békét csinál az épp békétlen, akkor hirtelen nem szovjetbaráttá lett Afganisztánban. Az évtized utolsó napjaiban, december 24-én indultak meg nagy erőkkel, aztán a kezdeti lendület egy hosszú, elnyújtott vergődésbe fulladt.

4471365984 0b285c2dd9 b

A több oldalról támogatott dzsihádisták ellen nem volt elég az orosz technika. Akárcsak az amerikaiak 2001 utáni offenzívája, hosszú háború lett ez is. Afganisztánról nem árt tudni, hogy az ország háromnegyede kopár hegyvidék, tele völgyekkel, barlangokkal, ahol különösen nagy előny a helyismeret. A szovjetek tíz év értelmetlen töketlenkedés után mondtak le a kergetőzésről; végül Gorbacsov peresztrojkája hozta el a változást. A háború hivatalosan 1989. február 15-én ért véget, két nap híján fél évvel az előtt, hogy Berlinben ledőlt a fal. A kivonuló szovjetek maguk mögött hagytak egy polgárháborúba süllyedt, totál kilátástalan, szétlőtt országot, ezzel együtt több millió otthontalant. És tudják még mit? Rengeteg tankot.

kab6

Bár '89 után még átmentek rajta az amerikaiak is, Afganisztánban nehéz úgy barangolni, hogy ne találnánk a szovjet jelenlét nyomait. Kabultól nem messze (videó; műholdkép) egész konkréten egy óriási tanktemető áll magára hagyva. Ez csak a kirakat, felfoghatatlan mennyiségben vannak még elhagyatva használhatatlan páncélozott szállító járművek, tankok és lövegek. Összeszedtünk pár képet róluk a galériába, de akinek ez nem elég, írja be a keresőbe a kulcsszavakat: abandoned+ussr+tank+graveyard+afganistan.

Ajánlott olvasmány a témában két cikk Winkler 2009-es afganisztáni útjáról. Ebben egy katonai G Mercit tesztel és tűzszerészekkel sörözik, ebben meg egy Cougarban majomkodik.