Rengeteg régi roncs rozsdásodik egy Nápoly alatti 160 éves alagútban

2020.10.19. 12:49
0 hozzászólás

Nápoly legnagyobb terének, a Piazza del Plebiscitónak a két legfőbb látványossága az azt közrefogó királyi palota és a bazilika. Pedig a tér közelében, egész pontosan harminc méterrel alatta van egy harmadik, igen elképesztő látnivaló is: a 160 éves Bourbon-alagút, amiben 1900-as évekbeli autók és motorok porosodnak.

A Bourbon-alagút biztonsági okokból született, ugyanis II. Ferdinánd nápoly-szicíliai király szeretett volna egy menekülő útvonalat, ami összeköti a királyi palotát egy katonai bázisponttal. Így szükség esetén, például újabb felkelés - az 1848-49-es után - bekövetkeztében a királyi család könnyen kimenekülhetett volna. Az alagút építését Ferdinánd 1853-ban rendelte el, azonban sosem épült meg teljesen, mivel időközben (1859-ben) a király meghalt, az építés pedig félbeszakadt.

Az alagút elkészült részét viszont időről-időre használták, a harmincas években például lefoglalt csempészautókat és motorokat tároltak benne, a második világháború alatt pedig menedékként, és katonai kórházként funkcionált. A háború után már kevesebb szerepe volt az alagútnak, csak a bombázásokban megsérült vagy megsemmisült tárgyaikat, háztartási gépeiket hordták ide az emberek, ugyanis konkrétan erre a célra volt kinevezve. 1970-ben aztán lezárták és évtizedekig megfeledkeztek róla.

A kétezres években egy csapat geológus újra feltárta és felderítette az alagútrendszert, és számos elzárt helyiségre bukkantak: többek között találtak egy befalazott folyosót, ami egy tágas, menedékként használt térbe nyílik, illetve találtak egy keskeny lépcsőt is, ami egy, a bazilika mögött lévő szobába vezet. Nem utolsósorban pedig rengeteg magára hagyott veteránautót és motort fedeztek fel, amik évtizedek óta meg sem mozdultak, csak csendben rozsdásodtak. A járműveken túl egyébként számos fasiszta szobor is előkerült, amit a háború utáni időszakban hordtak be az emberek.

Az alagút feltérképezése után megtakarították a járatokat a korábbi, háborúban megsérült romos kacatoktól, csak a járműveket hagyták bent. Így az alagút ideális helyszínévé vált egy nem mindennapi veteránautó-múzeumnak, és meg is nyitották a Galleria Borbonica néven futó kiállítást, amit hétvégente lehet látogatni.

Bejön a pusztuló roncsok, mint téma? Az archívum ezen címkéje alatt sok ilyet találsz még.