A pokol kapuja körül vagánykodott a türkmén diktátor

2019.08.10. 11:17
15 hozzászólás

Megint sikerült felhívni magára a világ figyelmét Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnöknek. Utoljára akkor írtunk róla, amikor hirtelen felindulásból benevezett egy raliversenyre, amit aztán meg is nyert. Most a Kara-kum sivatag évtizedek óta égő barlangjánál produkálta magát a bolygó legexhibicionistább diktátora, hogy megmutassa: tényleg nem halt meg.

türkmén diktátor.png

Moammer Kadhafi halálával az emberiség elvesztette leginkább figyelemigényes bolond diktátorát, de a türkmén uralkodó egy ideje már igyekszik betölteni a líbiai kollégája után maradt űrt. A földgázban nagyon gazdag Türkmenisztánt 2006 óta vezető Gurbanguly Berdimuhamedow egy tisztának nehezen nevezhető választáson került a tizenhárom éve, és azóta tartja magánál a hatalmat az ex-szovjet tagállamban. Eddigi pályafutásához köthető a fővároson kívüli összes kórházát bezáratása, idén kinyírta a Türkmén Tudományos Akadémiát, korábban kitiltotta a fekete színű autókat a fővárosból, és ő volt az is, aki tavaly elvetette a nők jogosítványát az országban.

A fogorvosból lett diktátor igazi futóbolond, akinek nem elég az önkényesség, folyamatosan igyekszik elhitetni a népével, hogy mindenben született tehetség. Berdimuhamedow megmutatta már, hogy énekesnek, DJ-nek, versenybiciklisnek, úgy egyáltalán bármiféle sportolónak kiváló, de az sem volt gyenge mutatvány, amikor áprilisban a lováról rappelt. Július közepén aztán olyan pletykák jöttek ellenzéki csoportoktól, hogy az elnök veseelégtelenségben elhunyt, amit napokig nem is cáfolt az ország vezetése. Mivel így az alaptalan pletyka egész nagy utat járt be, Berdimuhamedow most kiadott egy gyermeteg baromságokkal teli bizonyító videót arról, hogy él. Abban van benne a tűzkráteres jelent, ami tényleg egész látványos lett. 

A 22. percnél indul az a jelenet, ahol megmutatja, hogy annyira nem halott, hogy A pokol kapujánál veret egy Nissan Terranóval(?). Türkmenisztán leghíresebb természeti látványosságáról van szó, ami amúgy nem teljesen természeti képződmény. Szovjet geológusok fúrtak itt bele egy földgázzal teli barlangba még 1971-ben, ami aztán be is szakadt alattuk és egy 70 méter átmérőjű, 20 méter mély kráter lett a helyén. A hírhedten  jó problémakezelő szovjetek ezután begyújtották a kráterből szivárgó gázt, gondolván, hogy az így néhány nap alatt kiég belőle. Nem így lett: 48 éve folyamatosan ég a lyuk.  

bnrt

Érdekes Berdimuhamedow helyszínválasztása, mert pár éve még ő volt az, aki be akarta temettetni az egész krátert, most pedig az önfényezésen túl épp ő csinált nagy turisztikai reklámot a helynek ezzel a vagánykodó, de nem túl bevállalós csapatással. Ha egyáltalán tényleg ő csapatta a kráter körül.