MacGyver Hiéna: eredményhirdetés

2020.03.10. 11:54
3 hozzászólás

Mint írtuk a MacGyver Starter Pack hiénánál, a feladványra több jó válasz is létezik, és elég sok nem várt válasz jött be. Egyszerű voltam, és a Ferrari 308 GTB/GTS vonalra gondoltam eredetileg, amit elég sokan el is találtatok, sőt, a jobbak még túl is gondolták, miszerint egyszerűen nem lehet ennyire kézenfekvő a feladat egy ilyen értékes konc esetén. A korrupt és elfogult zsűri végül egy 19 indulós short listre szűkített, majd átvonultunk a Dívány szerkesztőségébe, ahol Zsófi kihúzta a győztest.

Mielőtt kihirdetnénk a szerencsést, aki a jövőben virtuóz szereléseket mutathat be az új készletével, nézzünk meg pár remek választ, ami tartalmilag és formailag akár nyerhetett is volna, ha a szerencse nekik kedvez. A kérdés ugye az volt, hogy melyik autó köti össze a nyolcvanas évek két legkirályabb tv-sorozatát, a MacGyvert és a Magnum P.I.-t?

Misi például kapásból szokatlan megoldással indult, meg sem próbál érvelni, hanem egyből megvesztegetéssel próbálkozott:

1983 LAND ROVER SERIES 3, élénk narancs színben. Magnum tud vele menőzni és elvegyülni Hawaii-on, ha az szükséges. MacGyver tudja bütykölni, mert egy Land Rover mindig ad rá lehetőséget.Megvesztegetés terén pedig ha nyerek, meg tudom mutatni térképen merre lehet Jaguar es Land Rover prototípusokat látni, ha legközelebb Angliában vagytok...

Fbfro tipikus túlkomplikáló, nem szokványos úton jutott el a megoldásáig - nem néztem utána, hogy bármelyik állításának van-e alapja, annyira lenyűgözött a gondolatmenete, hogy azonnal ment a kalapba:

Kézenfekvő lenne, a Ferrarit vagy a Jeepet megjelölni közös pontként. Viszont ezek elég kommerszek ahhoz hogy megfejtésként szerepeljenek. A legközösebb pont mindenképp egy különleges autó kell hogy legyen. A megfejtés mindenképp azokból az időkből származik, amikor a sorozatok játszódtak. Mindkét sorozatban szerepel a kérdéses autó amerikai elődje, az Audi 5000 C2. Mindkét főhősnek van köze a szivarokhoz, ez a linkelt képeken egyértelműen látszik. Ezért a közös pont az Audi 100, alias "Szivar Audi".

Nagyot ment még Leadfoot is, aki két nem túl hosszú mondatból álló válaszával a legtöbb bennfentes infó/karakter arányt állította fel, hiszen T.C. (a sorozat szereplője, nem a Totalcar rövidítése) vállalkozásának a nevével és arculatával is tisztában van, illetve azzal sem fél felvágni, hogy tudja, volt Magyarországon játszódó MacGyver rész - plusz arra is emlékszik, hogy ott mivel csapatták. Nagyon drukkoltam neki, mert ez csodás teljesítmény!

VW T3 busz. A Magnumban TC Island Hoppers dizájnú járműve (a festése egyezik a helikopterrel), Macgyverék pedig épp a Magyarországon játszódó epizódban csapatják egy hasonló járgánnyal.

Tombo nem csak egy helyes választ szállított, hanem egy komplett korrajzot is felvázolt:

A kérdéses klubban Sarah Connor is oszlopos tag, mivel az autó egy CJ-5 Jeep, amivel Thomas Magnum térd fölé érő safari-shortba tűrt Hawaii ingben érkezett meg állóra fékezett kerekekkel, és aminek kormányára alkarját támasztva Angus (MacGyver) csak úgy elnéz...  És hamár nyolcvanas évek, gyönyörű kép, ahogy összeszorzod a MacGyver frizurát a Magnum bajusszal, és megkapod a kor sztenderdje szerinti férfi pornósztár stílust. Ez azért érdekes, mert ezek a sorozatok a kilencvenes évektől jelentek meg számunkra, az akkor elérhető sat1/pro7 csatornákon, ahol éjfél után ugye a nyelvtanulásé volt a pálya.

Innen küldöm az elismerő bólintást SonnyForellinek, aki nem ködösített meg próbálta poénnal elkenni az ismeretek hiányát, hanem tűpontos választ adott, mélyen a részletek közé túrva:

Ferrari 308 GTSi. Kimondottan az i, tehát már nem a karburátoros GTS, de még nem a Quattrovalvole. Thomas Magnum magánhekus... izé, MAGÁNNYOMOZÓ a második és a harmadik évadban használta ezt a verziót, az első évados autó egy sima GTS volt, a negyedik évadtól pedig már a GTSi QV szerepelt. Mac a 3. évad 5. epizódjában haladt egy GTSi-vel, tőle szokatlan módon öltönyben.

Nagyon bíztam benne, hogy gatsy nyer, mert igazi adat-pszichopataként egy 123 soros táblázatban foglalta össze az IMCDB adatbázisa alapján a két sorozat autóegyezéseit.

Mivel a kétsorozatban meglehetősen sok közös gépjármű van, az alábbi linken helyzetem el a listát: [link].

A győztes viszont Szajmong lett, amihez ezt írta, majd Zsófi az ő nevét húzta ki:

A két sorozatot legszignifikánsabban egy, az USA autóiparának utolsó fényes éveiből származó, azóta méltatlanul elfeledett típus, a Mercury Grand Marquis köti össze, ennek is legtöbbször az 1983-as kivitele jelenik meg. Ez a típus gyakorlatilag ikertestvére a sokkal ismertebb Ford Crown Victoriának. Ezek az autók jelentették a prémium kategória visszatérését a késő hetvenes évek down-sizing rohama után. Motorja éppen 1983-ban kapott vérfrissítést, az addigra eléggé elavultnak és gazdaságtalannak számító régi Ford 4.2l V8-ast, a sokkal modernebb 4.9 literes (5.0-ként ismertebb) V8 blokk váltotta alapkivitelben. Ez a modell jelentős meghatározója volt az 1980-as évek amerikai utcaképének. A típus többször is előfordul mindkét sorozatban, egy-egy a legjellegzetesebbek közül: Magnum PI S6 E20 (1985), fekete példány vesz részt egy üldözésben, míg a MacGyver S6 E10 (1990) egy a másikkal majdnem teljesen azonos, ám ezúttal fehér példány szerepeltet egy másik üldözéses jelenetben.

Ennyi volt.

Köszönjük, hogy velünk játszottatok, mi jól szórakoztunk!