Zaporozsec buggy és háromkerekű drift Lada

2020.04.03. 15:51
15 hozzászólás

Eleve a Русская Джимхана (Orosz Gimkhanna) Youtube-csatorna logója az egyik legoroszabb dolog, amit eddig láttam, tényleg már csak a vodkás üveg hiányzik róla. Vörös csillag háttéren egy matrjoska baba, előtte pedig két kalasnyikov keresztben. Ennél már csak a túlzó, ellenben király járművek teszik még sztereotipikusabbá a csatornát, bár ennél egy picit bonyolultabb a dolog.

orosz

A csatorna receptje egészen egyszerű. Építsünk nagyon komoly gépeket, húzzunk rá egy olyan kasznit, ami egyáltalán nem sugall vadállatiasságot, és játszunk vele, mint a gyerekek. Melyik gyerek nem kívánna rá egy buggyra, amire ráhúzták egy Zaporozsec kaszniját? Magát az autót egy négyhengeres Yamaha R1 motor hajtja, ami alsó hangon 180 lóerőt jelent és 113 Nm nyomatékot. A futómű elképesztően komolyan megépített és az egész autót térhálós csőváz tartja egyben. Ilyenből viszonylag sokat találunk az interneten, de egészen félelmetes amikor egy Zaporozsec-szerű tárgy rendes tempóval húzza keresztbe az ívet a szűk erdei ösvényen.

De ha még ez az őrült ZAZ lenne az egyetlen. A csatorna jelmondata bármikor lehetne az, hogy: találtunk egy autót, csináltunk belőle egy bármit. Ezzel a logikával születhetett meg az 550 lóerős, összkerékhajtású GAZ 20 az 1940-es évekből. Hasonlóan a Zapóhoz, itt is csővázunk van, a hajtás viszont egy Mitsubishi Lancer Evóból érkezik. A motor ugyanaz a kétliteres turbómotor, csak egy komolyabb turbóval, egy nevetséges méretű intercoolerrel elrejtve egy olyan kaszniba, amibe soha nem várnánk. Ez sokkal autószerűbb, mégis elképesztő látvány amikor ezzel a hóban csapatnak.

A csapat Oroszországban él, ott építik ezeket a félelmetes járműveket és kihasználják a tajga adottságait. Egyik legnézettebb videójukban, a Russian Gimkhannában is elképesztően szép helyen driftelnek egy kívülről leélt, belülről szépen megépített - és picit vélhetően megpiszkált - A70 Toyota Suprával. A történet is fantasztikus, ahogy az elején begurul az alvázzal, ami egyébként pont annak a GAZ 20-nak a maradéka, amiből Evo-mutáns lett. Az összeszedett gomba indokolhatja a további történéseket, amiket nem szpojlerezek el. Nézze meg mindenki a 11 perces videót, amiből kiderül, hogy mi köze van a Zaporozsecnek Dr. Drehez:

Eltagadhatatlan, hogy a srác, aki az arcát is adja ehhez a csatornához, nagyon érzi a gépet. Biztos, hogy sokszor vesznek fel egy jelenetet, végeredményben mégis az sül ki, hogy nagyon szépen megy keresztbe nagyjából bármivel, amit aláraknak. Legyen az egy háromkerekű motorkerékpárblokkos Lada, vagy a már említett Gaz 20, csak lánctalpakon.

Folyamatosan dolgoznak az elvetemült gépeken, az utolsó videót pár napja tették fel, amin egyelőre nehéz megérteni, hogy mi is történik - vagy minek kéne történnie. Orosz tudás sajnos kell hozzá, ha mélyebben beleásnánk magukat a dolgokba, mert az automatikusan generált angol felirattal nem jutunk messze. Ha csak a látvány miatt nézzük, akkor pici tekergetés után megkapjuk az igényes felvételeket, szépen összevágva.

Én nagyon várom a következő videókat, mert nemrég került képbe egy szép új V8-as motor és egy parancsnoki UAZ. Bármi is fog kisülni ebből a párosból, biztos, hogy nagyon meg fogom kívánni, akármennyire is hülyeségnek tűnik majd.