Így tanultunk videókazettáról ablakot törölni

2020.05.02. 15:13
5 hozzászólás

Gondolkoztam valami összetettebb címen ehhez az anyaghoz, de végül úgy gondoltam, felesleges. Korszakos dokumentumok következnek.

audi-video-manual.gif

Annyira fiatal nem vagyok, hogy ne élnének élénken az emlékezetemben, a végeláthatatlan hosszú kazetta-előretekerések, vagy a kínzó reklám-áttekerések a felvett sorozatoknál. Az viszont a most következő videók felfedezéséig nem volt meg nekem, hogy az autógyártók időnként videokazettás használati útmutatókat is adtak a vásárlóiknak. 

1989-et írunk, első videónkban egy E32-es BMW rejtelmeibe avatnak be minket, valami nagyon kezdetleges történetféleségbe bújtatva. A videó elején a 750i suhan a képen, közben pedig tulajdonosok arcai bukkannak fel, akik köszönik a BMW-nek, hogy időt spórol nekik, meghogy minél többet vezetik, annál jobban élvezik a vele töltött időt. Kisvártatva egy hölgy tulajdonost láthatunk egy kertvárosi utca szélén, ahol hősünk, George, a szerelőpönyes, ing-nyakkendős mérnökforma magyarázza el, milyen sok funkciója van a BMW ablaktörlőjének. És tényleg, elég sokmindent tud, például sebességfüggően állítja a törlés intenzitását, hiszen akkoriban nem volt még divat az esőérzékelés. A párbeszéd, a tudálékosság és a bonyolultság csodálatos, később lesz még infrareddel működő távirányítós központi zár, és mai szemmel szánalmasan bonyolultan működő, keveset tudó boardcomputer is.

Két évet ugrunk az időben, a kabrió W124-esről már jóval technikaibb jellegű a videó és a nyakkendő is eltűnt, de a szerelőköpeny és az ing maradt. A kimért hangvételű bajuszos mérnök rezzenéstelen arccal mutatja be, hová kell bedugni a villáskulcsot, ha az automata tető nem működne. Aztán nagyon belelendül és szétbelezi a fél autót.

Az első A4-es videó használatija már jóval emészthetőbb formátum, a szerelőköpenyt elengedték és némi poén is szorult az anyagba. Az elején például figyelmeztetnek minket, hogy a kazetta egyes részeit timecode-okkal látták el, így könnyen a számunkra fontos információkhoz tekerhetünk. Aztán rögtön jön a javaslat: érdemes végignézni az egy órás felvételt, mert biztos akad olyan információ, amiről nem tudtunk. Nagyon átjön a videóból, hogy az Audi inkább a lazább, technokrata irányt képviselte a prémiumok között.

Az utolsó beválogatott videón már az E39-es ötös BMW a főszereplő. Ebben a videóban inkább a gyufaskatulyából kihúzott, hibátlan hanglejtéssel beszélő műsorvezetők, és a fiatal Chris Bangle-lel készült mini interjú az érdekes. A tervezőzseni szerint az E39-cel az volt a céljük, hogy az embereket boldogsággal töltse el, ha le kell mosniuk autójukat.

Nem volt elég? A ROVR csatornán még tucatnyi videokazettás-autós tartalmat találsz.