...és akkor telefonált a híveknek, hogy most egy ideig autós misék lesznek

Szentmise négy keréken

2020.05.20. 14:54
0 hozzászólás

Az autós mozis emlékekből jött az ötlet, hogy autóikkal együtt hívja misére a híveket – mondja Mihályi Miklós plébános, akinek így sikerült egyben tartani az előszállási katolikus közösséget a járvány hetei alatt. Neki köszönhetjük, hogy az amerikai parkolóban tartott gyóntatás vagy a koreai autós misézés mellett Magyarország is mutatott valamit etéren – sőt, Előszálláson nemrég még autós esketés is volt. Ezzel a rövid távinterjúval teszünk hozzá az extrém idők extrém történéseinek dokumentálásához.

Mik voltak az első reakciók, amikor telefonált a híveknek, hogy a járvány miatt egy ideig autós lesz a mise?

A járvány március elején indult és kezdetben a plébánia kertjében tartottuk a szentmiséket rendkívül szerény látogatottsággal. Közeledett a húsvét és töprengtem mit tehetnénk, hogy a hívek közösen megünnepelhessék Krisztus feltámadását. Ekkor jutottak eszembe gyermekkorom nyarai a Velencei-tónál, ahol jártam autós moziban. Azonnal beugrott az ötlet, hogy ezek mintájára autós miséket kellene szerveznem. Még a héten körbetelefonáltam a hívőket, mintegy 40 családot, akiknek ismertem a telefonszámát és meghívtam őket az első autós szentmisére. A telefonban részletesen elmagyaráztam a szabályokat és hogy első a biztonság. Mise előtt csak öt perccel lehet érkezni, kocsiból nem lehet kiszállni, ablakokat csak az egyik, a templomhoz közelebb eső oldalon szabad lehúzni. Mindent természetesnek vettek és örömmel fogadtak, hiszen gyakorló gépkocsivezetők. Ott is vannak kötelező szabályok, az indulásnál a biztonsági öv bekapcsolása, majd a KRESZ szabályai. Nálunk is ilyenek az autós mise részvételi feltételei.

Hányan jöttek el az első alkalomra, milyen visszajelzések jöttek utána a hívektől és a sajtótól?  És egyáltalán: mennyire ment könnyen az első alkalom lebonyolítása? Ennyi autót egy helyre parkoltatni önmagában nem egyszerű feladat. Mennyire volt fegyelmezett a közösség, mindenki betartotta a szabályokat, megértette, hogy azok a biztonságukért vannak?

Általában 12-15 autó szokott jönni a szentmisékre, legutóbb 26 érkezett. Olyan családtagok is elhozták az otthoniakat, akik ritkábban szoktak jönni. Így hamar kiderült az is, hogy szinte minden családban van autó és csak néhány személy az, aki autóhiány miatt nem tudott eljönni. E 26 autó jelenléte, bennük a 3-4 személlyel nagy örömmel töltött el és elhatároztam, hogy nem hagyom abba az autós miséket, hanem amíg tart a rendkívüli helyzet, addig folytatni fogom e biztonságos körülmények között a szentmisék bemutatását. Magam vagyok a forgalomirányító a misék előtt és után. Hazaindulni csak akkor lehet, ha az adott gépkocsi megkapta tőlem az úti áldást.

Bár a járványhelyzet javul, a következő hetekben talán visszarendeződik az élet, de egy esetleges hosszabb, évekig elhúzódó járványban milyen gyakorlatokat, papi feladatokat lehetne még autóssá tenni? Egy temetést vagy egy keresztelőt nyilván nem, de például esketni vagy gyóntatni lehetne így?

Hogy milyen lesz a jövő? Arra Jézus szavai érvényesek: „ne aggódjatok a holnap miatt, a holnapi nap majd gondoskodik magáról” (Mt, 6.34) Egy fiatalember keresztelésére készült. Húsvétkor lett volna, de akkor elmaradt, majd egy belső hang sürgetett, hiszen felkészült és templomba jár, miért is ne lehetne itt kint megkeresztelni? Jézus is a pusztában keresztelkedett meg Keresztelő Szent Jánosnál. A gondolatot megbeszélés követte, majd tett lett belőle: keresztelés, első szentáldozás és bérmálás. Egy hétre rá a templom előtt elvette menyasszonyát az autós mise résztvevőinek imádságai és dudaszózata kíséretében.

Slachta Margit szociális testvér, a magyar parlament első női képviselője fogalmazott egykor így: „Ha a keretek leomlanak, nem baj. A Lélek él és majd teremt új kereteket!” A keretek pedig valóban újra megteremtődnek. Az autós misék akkor sem állnak már le, ha visszatérhetünk a templomba. Új néven fognak futni – stílszerűen mondva: gördülni – „AUTÓSOK MISÉJE”- ként, melyet rendszeresen szeretnénk megrendezni a jószándékú autós érdeklődők számára. Ezek szervezésében örömmel számítunk a totalcar.hu partnerségére is.

További infók a plébániánk életéről: www.legoliga.hu