Pick-up helyett piknik

2020.09.27. 15:02
7 hozzászólás

A Nissannak új importőre van, a gyári leány helyett egy magáncég, és mint ilyenkor szokás, szeretnének hamar eredményt felmutatni. Tehát felkértek pár ismert arcot márkanagykövetnek. Hajnóczy Soma és Katus Attila mellett Kovács Lázár séf is elvállalta, úgyhogy meg sem lepődtünk, amikor Navara-platón sütött hamburgerek elfogyasztására invitálták a sajtót. De az érkezésünkkor még piros lepellel letakart pick-up váratlanul nagynak tűnt minden irányban.

Kiderült, hogy nem csak egyszerűen feldobtak egy faszenes grillt a platóra, aztán hadd egyenek szegény éhes firkászok, hanem komoly átalakításokat eszközöltek a Navarán. A fickósító három centi emelés meg a csavarozott műanyag sárvédő-szélesítés még csak a belépő, de van LED reflektor is, mögötte hatalmas tetőboxszal, a platóra pedig fellépőket és egy kihúzható konyhapultot építettek. Majd az egészet telerakták felszereléssel: a koporsóban utazik a kemping gáztartály, a fedett raktérben pedig a grill és a konyhai eszközök, pléd és puff leülni, na meg persze az aktuális sütögetés hozzávalói. Sőt, az utastérben eszpresszógép is helyet kapott. Igaz, hogy innentől rendes munkára alkalmatlan a Nissan, ha viszont vendégül kell látni valakit, akkor akár extrém helyszíneken is bevethető, mint egy rendes gulyáságyú.

Kölyökként én is megszerettem a pikniket, talán mert anyám szeret és tud főzni, tehát nem a párizsis zsömléről szólt a természetben evés. Ám hiába készültünk pástétommal, süteményekkel, vagy akár quiche-sel, azért a meleg étel mégis más, úgyhogy azonnal elkezdtem agyalni, hogyan lehetne ez a Navara másképp jó. Mert Lázár tévészakácsként a kamerának akar főzni, de nekem erre nincs szükségem, és a gázt sem komálom, meg ahogy nézem ez a szett igényel némi szerelést alkotás előtt és után. Ehelyett viszont milyen jó lenne, ha nem kéne pléden törökülésben, vagy féloldalasan támaszkodva bénázni, mert a platón lenne egy állandó, míves-kényelmes piknik pad, asztallal persze. A megfelelő rácsokkal, tepsikkel és alkalmatosságokkal szabad tűzön is remekül lehet sütni, legyen a Nissan dolga a kényelmes étkezés biztosítása. Hiszen egy úr még a somogybabodi siratófal tövében is úr.

Vagy kaphatna nagyobb generátort, kamion akksit, és egy komoly invertert a Navara, aztán a kellemetlen gázpalack helyett lehetne indukciós főzőlapon alkotni, mint egy civilizált ember. Így megspórolható a tetőbox, ami nemcsak autópályán növeli drasztikusan a fogyasztást, de az erdőben is pimaszul a legrosszabb pillanatban akad el valami faágban. De kit is akarok én becsapni, hát ha indukción akarnék főzni, minek mennék el otthonról? Legyen inkább egy ilyen amerikai stílusú BBQ tartály, mintha a 424-es gőzmozdony szerelemgyereke lenne a Nissan, aztán reggel elég befűteni a vízpart mellett, estére meg kész a steak.

Nade, miért akarnék amerikai tollakkal ékeskedni, amikor van remek a hazai megoldás: a sparhelt! A Navara platója másfél méter széles, arra kényelmesen felfér egy szép vas tűzhely keresztben, lecsavarozással fixálható, az aljában ott a hely a szükséges tűzifának. A kéményt menet közben le kell emelni, de az egy mozdulattal visszaállítható, csak begyújtunk és mehet a sütés-főzés! Az menü meg gyakorlatilag bármi lehet, akár olyan tábortűz-klasszikus, mint a halászlé, vagy bármi más, amit sütni vagy főzni lehet. Lázár például az egyik áruház mélyhűtő osztályán valami előre nyársra húzott tengeri herkentyű csomagra akadt fagyasztva, mely elmondása szerint tökéletes grillezve, bármely erdő vagy hegy oldalában, a tengertől ezer kilométerre is.

És ti hogy csinálnátok a pick-up platón pikniket? Jöhet a virtuál tuning, vagy akár az igazi, ha már kész van otthon, aztán ha egyszer vége lesz ennek a Covid nyavalyának, a következő PP-n együtt sütögetünk!