Transformerek márpedig léteznek

2020.10.17. 07:27
0 hozzászólás

Nehéz elképzelni, hogy pontosan mi hangzott el a Letvision nevű török cég és partnerei megbeszélésén, amin kitalálták, hogy valódi, működő Transzformereket építsenek. Állítólag futurisztikus és egyedi dolgot akartak csinálni, de elképzelhetőnek tartom, hogy csak simán volt egy túllelkesült rajongó a csapatban, aki gyerekkori álma beteljesülésére kihagyhatatlan ziccert látott, és lecsapott a lehetőségre. Igazából teljesen mindegy, egész elképesztő a robottá alakuló BMW.

A Letvision robotjait Letrons gyűjtőnév alatt gyártja, és eredetileg tizenkét robot elkészítését tervezték. Ebből a tizenkettőből eddig csak egyet csináltak meg, azt is már négy éve, de ez semmit nem vesz el a cég és a robot érdemeiből.

A 2016-ban bemutatott robot egy átalakított 3-as BMW, tehát egy valódi autóból faragták a mostani állapotot. Ezt kívülről meg sem lehet kérdőjelezni, semmi nem utal a fura rendszámon túl arra, hogy ez nem egy átlagos autó. Az utasteret viszont már nem lehet utastérnek nevezni, mivel az átalakítások miatt a robot nem látható részeit itt rejti. Ebből fakadóan nem lehet vezetni sem, viszont távirányítóval mozgatható, villanymotorja egészen 20 km/óráig tudja gyorsítani, autó formában.

A legdurvább persze az, ahogy 30 másodperc alatt robottá változik: ajtóstul kitolja az oldalpaneleket, aztán a hátsó szélvédőt, majd az autó hátsó részénél fogva felemelkedik, végül pedig a fej is előkerül az egykori motortérből. Egészen döbbenetes. A showt tovább fokozza, hogy az Antimon névre keresztelt robot tudja mozgatni a karját, a csuklóját, az ujjait, illetve a fejét is, tehát gond nélkül a lelkedig bámul világító szemeivel.

Járni viszont egyelőre nem tud, pedig valószínűleg azzal tennék fel az i-re a pontot, látványban legalábbis. Legutóbbi videójukban viszont arról beszélt a cég, hogy az elsődleges prioritásuk nem ez, hanem a vezethetőség. Ez Antimon alapján elég nehezen képzelhető el, pláne, hogy a legutóbbi feltöltésük 2017-ben volt, azóta pedig nincs hír újabb robotról, csak renderelt képek vannak.

Mindenesetre ennek az egy példánynak az elkészítése is figyelemre méltó, és az eredeti tervüket - hogy egyedi legyen és futurisztikus - sikerült megvalósítaniuk. Ráadásul csupán 11 hónap kellett hozzá, ezalatt tizenkét mérnök és négy technikus dolgozott a projekten. Az elkészült robot ára egyébként 600 ezer dollár - jelenleg 186 millió forint.

Az oldalukon kiemelik, hogy szívesen eladják a robotot, amennyiben a vásárlók elképzelései és felhasználási módjai megfelelnek a török cégnek. Nem tudni ez pontosan mit jelent, de lehet, hogy nem nézne ki jól a cégnek, ha gyilkos robotot faragnának a termékeikből.