Kitették a csapatból, eladja Ferrari-gyűjteményét Sebastian Vettel

2021.02.17. 16:08
20 hozzászólás

Alig futott LaFerrari, Enzo és F50-es is van abban a Ferrari-gyűjteményben, amit a négyszeres Forma-1-es világbajnok Sebastian Vettel kisöpör éppen a garázsából. Nehéz nem szimbolikusnak látni a lépést azután, hogy a német egy csúnya szakításon van túl az olaszokkal.

nz

Nem ritka, sőt, kimondottan gyakori, hogy egy sikeres autóversenyző autógyűjteményt halmoz fel pályafutása alatt. Ki befektetésből, ki szenvedélyből gyűjti őket, és bár sok esetben mindkét okság egyszerre működhet, Vettelről köztudott, hogy élete álma volt, hogy beírja magát a Ferrari történelmébe. Hat közös évük alatt úgy átszellemült a csapattal, hogy az autógyűjteményét is amennyire lehet, ferrarissá tette. Első Ferrarija volt az a 458 Speciale, amit most sok más mellett elad egy kimondottan ritka- és/vagy sportautókra szakosodott kereskedőn, Tom Hartley-n keresztül.   

A gyűjtemény két darabja világbajnok tulajdonossal emelt előélet nélkül is szép áron menne el. A mindössze 499 darabban gyártott LaFerrari eladó példányában mindössze 490 kilométer van, de a négyszáz Enzo egyike sem kis érték a piacon - abban éppen csak 1790 kilométer van. Ezekhez képest túlhajtottnak számít a kilencvenes évek csúcs Ferrarija, az F50-es, amit 6940 kilométerrel árul Vettel. Az autón 25 éves kora ellenére minden eredeti, gyári állapotban van a teljes kasznitól a hajtásig.

A teljes gyűjtemény része rengeteg motor és sportautó mellett ez a vörös Fiat 500. Ezen még nem ad túl Vettel
A teljes gyűjtemény része rengeteg motor és sportautó mellett ez a vörös Fiat 500. Ezen még nem ad túl Vettel

A hat Ferrarival együtt eladó két Mercedes és egy BMW is. Az SL65 AMG Black Series-t még a 2009-es Abu Dzabi Nagydíj megnyeréséért kapta, a Z8 Roadstert pedig az 1999-es Bond-film, az A világ nem elég hatására vette. Ugyan hat Ferrarit elad, egy F40-est - aminek a múltjában Luciano Pavarotti operaénekes is ott van - azért megtart Vettel. Ha szebb éveket hozott volna a ferraris szereplése, vélhetően F1-es autója is lenne az olaszoktól. A négy Red Bullal nyert bajnoki címének bajnok autói közül egyet állítólag birtokol, tavaly pedig megvette azt a Williams FW14B-t, amivel 1992-ben Nigel Mansell világbajnok lett. 

A vártnál sikertelenebb, csúnyán végződő ferraris évek után Vettel idén az Aston Martin által névre vett Racing Point versenyzője lesz. A névileg új csapatól Vettel rögtön futamgyőzelmet remél, egyúttal alighanem elkezdi felhalmozni az Astonokat otthon.