Nézd, hogyan küzd meg Jacques Laffite a Ferrari F40-essel!

2021.02.28. 18:50
10 hozzászólás

Valami roppant izgalmas kompakt szabadidő-autó bemutatója volt, amikor az orrom elé tolta Zoli ezt a videót és valamikor a vacsora után, amikor vissza tántorogtam a szobámba, nyugodtan meg is tudtam nézni. Aztán megnéztem még egyszer. Meg elindítottam harmadjára is. Ezt itt alább:

1974-ben Frank Williams csapatában kezdte Forma-1-es karrierjét a francia Jacques Laffite, aki 1979-ben már a Ligier-Forddal megnyerte a szezon első két futamát és egész jó esélyekkel ment a világbajnoki cím felé. Végül Jody Scheckter a Ferrarival lett világbajnok, Laffitte pedig folytatta a versenyzést. Nagy áttörések nem voltak, de annyi biztos, hogy a francia pilóta a Ligier legsikeresebb versenyzője, hiszen a csapat kilenc győzelméből hatot ő szerzett.

Szóval ő küzd meg a Ferrari F40 LM-mel a Circuit du Mas du Clos versenypályán. A 3 kilométeres pályát egyébként Pierre Bardinon birtokolja, aki az egyik leghíresebb Ferrari-gyűjtő és pont van a kastélya mellett egy hely, ahol kipróbálhatja őket.

Tengernyi apró, megragadó pillanat van az egész videóban, ami egyébként a francia Turbo Emission című műsorból maradt fenn az internetnek. Látszik, hogy mennyire nyers, zajos, haragos gép az F40 LM. Laffite hogyan küzd a váltójával és az erejével.

Nem olyan szuperautó ez, mint a Porsche 959-es, amit telepakoltak technikával, hogy rettenetesen gyors legyen. A Ferrari F40-es ennek a szöges ellentéte, az LM pedig maga a kegyetlenség. 2,9 literes, IHI turbókkal megfújt V8-asa itt 720 lóerős (az utcai változatban bő 470) és picit több mint 3 másodperc alatt futja a 0-100-at.

Hogy mitől akkora legenda az F40-es, arra sok magyarázat van, de az egész biztosan sokat tesz hozzá, hogy ez volt az utolsó Ferrari, amire maga a Commendatore adta áldását.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.