Éppen megvan félméteres a világ legrövidebb autózható felvonóhídja

2021.04.18. 09:50
0 hozzászólás

Furcsa hagyaték Bermuda múltjából az a híd, aminek közepe 56 centiméter szélességben felnyitható. A hajót autóra váltó helyiek ma már úgy gurulnak végig rajta, hogy sokan talán nem is tudják, a két bermudai szigetet összekötő Somerset híd a felvonóhidak között világrekorder. 

j

Kevés olyan hely van a Földön, amire minden irányból illik, hogy a világ háta mögött van, de Bermuda ilyen. Az Atlanti-óceánon található szigetcsoport ezer kilométeres környezetében semmi szárazföld nincs; 150 szigetből és még vagy 200 kisebb-nagyobb zátonyból áll, így nem meglepő, hogy anno mindent hajóval oldottak meg a helyiek errefelé. Az 1600-as években aztán megépültek az első hídjai, összekötötték velük az egymáshoz közeli szigeteket, de ami a szigetek közti száraz lábas és szekeres közlekedést meghozta, az kompromisszumot okozott a hajóknak: a történet főszereplője, a Somerset híd miatt például több órás kerülőre kényszerültek egyes nagyobb hajók, de nem azok a kis naszádok, amilyeneket a helyiek java használt a mindennapokban. 

Így nyílik a híd
Így nyílik a híd

Bermuda világrekorder hídja úgy a világ legrövidebb felvonóhídja, hogy valójában sosem volt klasszikus értelemben felvonóhíd legalábbis emelőszerkezet helyett kézi erővel emelték itt a hídelemeket. Azt az 56 centi széles hézagot, amit a híd közepén található, deszkákkal fedték be. Ez a hézag éppen elég volt ahhoz, hogy amikor érkezett egy kis naszád a magas árbócával, a hídmester megállítsa a hídon a forgalmat, felnyissa a takaródeszkákat, majd az árbócot kézzel támogatva átvezesse a hajót a híd alatt. Így:

be

A hajós kötődését persze máig nem hagyta el Bermuda, de a huszadik század közepére itt is az autózás vált az elsődleges közlekedési eszközzé. Bár a Somerset deszkáit ma már nem emelgetik a kis vitorlások árbócainak, Bermuda nagy szigeteinek elrendezése miatt ahol lehet, muszáj biztosítani a hajók szabad útját. Akad erre érdekes megoldás, például a Swing Bridge-é:

bte

Ha olvasnál még autózáshoz lazán kapcsolódó, mindenféle érdekes posztot, erre találsz párat.