Megint lángol a világ legnagyobb gumiabroncs-temetője

2021.08.04. 15:07
0 hozzászólás

A 2012-es és a 2020. októberi nagy tűzesetek után megint kigyulladt a kuvaiti Sulaibija városka mellett található óriási gumiabroncs-lerakat. A tűz kedden indult, és egyelőre nem tudták megállítani.

BeFunky-collage-1-990x619

A videón látható nagy fekete füstoszlopok látványa nem ismeretlen Kuvaitban. Az öbölháború alatt a visszavonuló irakiak több száz olajkutat gyújtottak be az országban, ami akkor gazdaságilag és természetileg is nagy csapás volt a kis arab monarchiának. A lángoló gumihegyek egy egész másféle, de környezetileg szintén nagy problémát jelentenek az országnak. Kuvait egy sivatagában található ugyanis az a lerakat, ahol becsélesek szerint körülbelül 52 millió használt abroncs halmozódott fel az elmúlt harminc év alatt, és ahol nem a mostani az első komoly tűzeset. 

A használt gumik tárolása világszerte probléma (voltak a múltban kétségbeesett válaszok rá), de egyelőre csak a fejlett országokban látszik többé-kevésbé működőképesnek az erre épített újrafeldolgozó ipar. Nem ritkák ezért még Európában sem a kuvaitihoz hasonló óriási gumiabroncs temetők, ahogy a velük járó tüzek sem. A gumiabroncsok amúgy egész magas, 400 Celsius fok körüli hőmérsékleten kapnak lángra, viszont ha begyulladnak, nehezen olthatóak el, és ami legalább ekkora gond, hogy az ilyen telepek adottságai miatt nehezen közelíthetőek meg a tűzfészkek. Az ilyen telepi tüzek szinte mindig szándékos gyújtogatás vagy villámcsapás eredményei, és szomorú velejárójuk, hogy teljesen elszennyezhetik a területet, ahol történnek. Az ilyen tüzekkor rengeteg olaj és nehézfém kerül a talajba, ami könnyen elszennyezi a helyi vízkészleteket, de legalább ekkora veszélyt jelentenek a közeli települések levegőjére az ilyenkor felszabaduló kén-oxidok és a rengeteg korom.

A kedden lángra kapott kuvaiti telep korábban már megélt pár nagy tüzet: 2012-ben ötmillió, tavaly úgy egymillió abroncs égett el itt. A telep évtizedek óta gyűjtőhelye a jómódú országban levetett gumiknak, és már jó ideje téma a felszámolása. Az utóbbi években több üzem is létesült Kuvaitban, ami kimondottan a gumiabroncsok újrahasznosításával foglalkozik, de a helyi sajtó szerint ez nagyon kis mennyiség ahhoz képest, hogy mennyi használt gumi keletkezik a 4,5 millió lakosú országban és hogy mennyi gumi pihen a sulaibijai telepen. Hogy abból most mennyi ég el a tűzben, az csak a helyi tűzoltók kemény munkáján múlik majd, de várhatóan napok, akár hetek lesznek, mire sikerül eloltani a lángokat.