25 év kellett a rendőröknek, hogy kiérjenek??

2021.08.29. 16:03
2 hozzászólás

Múltkor már meséltem róla, hogy van a Facebookon egy régi brit rendőrjárművekkel foglalkozó csoport, aminek tagja vagyok (igen, mert sok a Ford Sierrát, Scorpiót meg Transitot érintő bejegyzés :) ). Ebben a csoportban tette be valaki kommentbe az alábbi videót. A címe nem sokat mond, csak annyit, hogy a Streatham körzet új rendőrautója, meg egy szmájli.

Egy darabig azt vártam, hogy a földre levitt csibészt megfogják és bedobják a kukás kocsiba – tudom, marhaság, de valahogy adta volna magát a dolog, hiszen akció közben kúszik be a kukás a képbe, a köztisztaságiak is láthatósági dzsekiben vannak, egy kukás kocsi is lehet a fedett járművük - ara aztán tényleg senki nem gyanakszik. És ezt tényleg érdemes levideózni. Persze, ha ez történt volna, nem 20 ezres megtekintése lenne 10 év alatt a videónak. Más, egy kicsit talán még megdöbbentőbb csavar van a sztoriban.

A szirénázás hangereje egyre csak nő, aztán megjelenik két sötét ruhás fazon, jó eséllyel rendőrök, majd ráfordul a kamera egy...egy Rover SD1 rendőrautó. Hogy kicsit könnyebben érthető legyen, miért megdöbbentő a jelenet: ez nagyjából olyan, mintha egy kék-fehér csíkos ezerkettes Lada fékezne csikorogva, és kiugrana belőle két-három műbőrkabátos-tányérsapkás közeg, esetleg maga Ötvös Csöpi. Vagy egy balesethez egy visítós szirénával hangoskodó Nysa érkezne, majd Mágenheim doktor a bőr orvosi táskájából rántaná elő a fájdalomcsillapítós injekciót. Élő ember nincs, aki nem valami átverésre, filmes kellékekre gyanakodna. Csakhogy itt minden igazi, a rendőrautó meg a régi egyenruhás zsaruk is.

Mikor a videó dátumára vetődött a tekintetem, egészen megdöbbentem. Basszus, de hát erről az esetről már egyszer írtunk! Hat éve meséltük el, mi is az a „Liver Run”. Angoloknál szinte minden autós, de különösen rendőrautós-mentőautós, pláne nosztalgiázós csoportban nagyjából mindenki tudja, mi volt az az 1987-es, a BBC-nek köszönhetően elképesztő nyilvánosságot kapó, megveszekedettül őrületesen vagány kéklámpás-szirénás száguldás, amikor is egy májátültetésre váró páciensnek érkező donor-szervvel mentek a londoni zsaruk a pénteki csúcsforgalomban 80 kilométer/órás ÁTLAGOT. Komolyan mondom, kattintsatok a linkre, én minden alkalommal beleborzongok, mikor látom, mennyi sok ember milyen irtózatos, emberfeletti erőfeszítése volt ebben „Liver Run”-ban.

Mikor anno összeszedtem a sztori hátteréről amit csak tudtam, derült ki, hogy a 87-es videót rögzítő, hátsó autót leselejtezése után egy aktív rendőr vásárolta meg és eredeti állapotában tartva cirógatja otthon. És persze időnként elgurul a haverokkal kiállításokra, nosztalgia eseményekre. Na, ők akkor pont egy ilyen rendezvényre tartottak, mikor rádión meghallották, hogy két kollégájuk segítséget kér. Mivel közel voltak, azonnal bekapcsolták a teljes diszkót és futás – megtehették, hiszen a kék lámpák, meg a sziréna is működőképes volt az autón, ők meg, hivatásos rendőrként jogosultak is voltak a használatra. Így történt, hogy egy kisebb tömeg teljes meglepetésére egy csapat időutazó zsaru érkezett a lefogott csibésszel viaskodó kollégáinak a megsegítésére. És ennek az esetnek a csúcspontját vette akkor videóra egy bámészkodó, és dobta most elénk a szerencse.

Azt mindenképp szeretném elmondani, hogy hasonló eset történt már Budapesten is, természetesen a Totalcar is ott volt. Hiszen épp a Dögkeselyű 1982-ben forgatott jeleneteit játszottuk újra kamerák előtt a városban. Az egyik főszereplő egy gyönyörű rendőrségi Lada volt, amit a szombathelyi hagyományőrzők tartanak csodás állapotban. És az az autó nem csak olyan, mint egy régi rendőrautó, de valóban a rendőrség állományába tartozik, RB-s rendszáma van. És a forgatáskor is hivatásos rendőr vezette. Így, amikor a Margit-hídnál kénytelenek voltunk egy, a parkolóból az úttestre gurult autó miatt megállni (elfelejtették behúzni a kéziféket…), a mi tányérsapkás közegünk azonnal felkapcsolta a kék lámpát és biztosította a helyszínt, amígy visszatoltuk a parkolóba a kocsit, és kiékeltük a kerekét. Sajnos akkor elfelejtettünk fotót vagy videót készíteni, és tömeg sem volt, de volt egy hangulata a jelenetnek, az biztos :D