2021.09.18. 07:25
13 hozzászólás

Egy lassú, csöndes szeptemberi napon, 2021-ben elhunyt Jean-Paul Belmondo. A francia mozi legendája 88 éves volt, és egy dolgot biztosan nem lehet rá mondani: hogy lassú, csöndes életet élt volna. Rengeteg emlékezetes filmet adott a világnak, és ezen a ponton alighanem mindenki más-más felsorolásba kezdene. A Profi, Kellemes húsvéti ünnepeket, Zsaru vagy csirkefogó?, Kifulladásig, Az arany bűvöletében... Lehetne sorolni. És számos nagy filmjében feltűntek gyönyörű, gyors autók, a látványos üldözéses jelenetekben sokszor ő maga ült a volánnál, nem kellett kaszkadőr.

241276289 1358163701306151 171143216092025606 n

Egyszer a francia Car Life magazinnak adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy gyerekként is foglalkoztatták a meghökkentő mutatványok. Néha csak felkapaszkodott háztetőkre, ugrált ide-oda. Egy ideig bohócnak készült, de imádta a sportot is. Főleg a bunyót és a focit. Amikor 1955-ben megszerezte a jogosítványt, gyorsan beleszeretett az autózásba, többé nem eresztette a kormányt. Mégis, valahogy teljesen más volt az ő helyzete, mint mondjuk Steve McQueené: míg az amerikai színészként nem volt kiemelkedő, viszont a versenyzést imádta, addig Belmondo a vásznon alakított nagyot, a versenypálya kevésbé vonzotta.

Pedig körülvették olyan versenyzők, mint Jo Schlesser, Louis Chiron, Jean Behra, Louis Rosier – barátainak vallotta őket, ismerte Jacky Ickx-et. De ő inkább az utcán élte ki magát, soha nem tagadta, hogy szeret gyorsan hajtani, főleg a kihalt utcákon. Akár gyermekeivel az ölében is odalépett olykor, vagy megcibálta a kéziféket. Fia, Paul sem véletlenül esett szerelembe az autózással, és lett versenyző. Megjárta a Forma-1-et is, ahogy egyszer Ickx megjósolta neki – bár nem sok sikerrel.

241310108 1909837695855220 5498880095967711990 n

Jean-Paul Belmondót lenyűgözték a szép, különleges és gyors autók. Amint megengedhette magának, vett is ilyeneket, bár gyűjteménye más, gazdag autóbuzikéhoz képest nem volt nagy, de annál jobban megválogatta annak darabjait. Mindegyiket szerette, de a kedvencei a Ferrarik voltak. A California, a 308, a 250 GT Tour de France – bár utóbbi váltóját elég nyersnek találta.

A James Bond-filmekből is jól ismert Aston Martin DB5 annyira lenyűgözte, hogy kettőt is vett, egy szürkét és egy bordót, ha úgy tetszik, burgundit. Volt a gyűjteményben AC Bristol, igazi különlegesség a Panther Lima, a hetvenes években is retró stílusúnak számító roadster. Vagy éppen Lotus Elan, amelyet gyermekei anyja, Éloide tört össze. Franciaként persze nem vetette meg a hazai autóipar termékeit is, így vezetett egy ideig Citroën Traction Avant-t, Peugeot 403 Cabriolet-t. Elképesztően stílusos öltözékben próbálta ki a Matra versenyautóját egy fotózáson.

166569973

Nekünk azonban sokkal inkább a filmvásznon látott szaftos üldözések maradhattak meg az emlékezetünkben, ha Belmondóról és autókról van szó. A színész egyik személyes kedvence a Kellemes húsvéti ünnepek című vígjátékban látható – ebben a filmben szerepel egyébként a 18 éves Sophie Marceau is. Belmondo itt bizonyítja, hogy a látványhoz nem feltétlenül kell erős autó: egy apró Fiat Unóval garázdálkodik az utakon, érdemes végignézni. Amúgy a filmet is.

A Zsaru vagy csirkefogó? című filmben többek közt egy autóvezető-oktatóra hozza a frászt egy Fiat Ritmo tanulókocsiban. Egyirányú utca? Rendőrök? Ugyan már!

Talán Belmondo legismertebb, legkedveltebb filmje A Profi. Ebben is van egy ikonikus hajsza, 180 fokos fordulókkal, lövöldözéssel és Eiffel-toronnyal Joss Beaumont karaktere egy Fiat 131 Supermirafiorit hajt, üldözői Peugeot 504-essel törnek az életére.

Ha már úgyis említettem Steve McQueent: A kívülálló című moziban amerikai autók gyűrik egymást Párizs utcáin, Belmondo egy Mustangnak keni, amely még színben is elég közel áll a legendás Bullitthoz.