Méregdrága filmes ereklye a Porsche, amit Tom Cruise vezetett

2021.09.26. 11:04
1 hozzászólás

Paul Brickman pontosan tudta, hogy milyen autót szeretne látni a Kockázatos üzlet (Risky business) című film főszereplője mellett. Az autó kiválasztása egyébként rendkívül fontos feladat, általában több lehetséges opció közül választják ki a tökéleteset. Vagy azt, aminek a megjelenéséért a gyártó komoly összeget fizet. Nagyban hozzátesz egy mozihoz, hiszen az autó árulkodó részlet, amiből rögtön megvan a szereplő személyisége, az anyagi körülményei és az ízlésvilága. A rendező ebben az esetben például a 911-est túl hétköznapinak találta, ezért maradtak a 928-as Porschénál.

Tudta az egész stáb, hogy a film nagy reklámértékkel bír a Porschénak, ezért megkeresték a szponzoráció ötletével a gyártót, akik viszont nem álltak bele. Jon Avnet, a producer emlékei szerint az volt az indok, hogy nem szerették volna a nevüket adni olyan produkcióhoz, melyben feltűnik a prostitúció. Igaz, a történet ezen részére a Porsche úgy emlékszik, hogy a ‘80-as években még nem volt annyira jellemző a termékelhelyezés a filmekben, ezért nem kapott 928-asokat a stáb.

Ettől függetlenül Brickman maradt a 928-asnál, mert kellően egzotikus volt, de nem beszerezhetetlen autó. Pontosan olyan, amilyet egy külvárosi, jómódú, de már családos üzletember szívesen lát a garázsában. A középiskolás Joel Goodsont alakító 21 éves Tom Cruise a Porsche 928-ason tanult meg kézi váltós autót vezetni.

Annyira bejött a filmesek számítása, hogy a hero car tulajdonosának, Lewis Johnsen kutatása szerint a chicagói Porsche kereskedés több autót adott el, mint bármelyik másik. A forgatáshoz egyébként három autót használtak és ebből egy landolt a Michigan-tóban egy üldözéses jelenet után. A jelenetek többségén szereplő autót a forgatás után rögtön egy gyűjteménybe zárták, tökéletes állapotban. Eredetileg zöld színű volt, majd arany színűre fényezték át Porsche 928-ast, amiért közel 600 millió forintnak megfelelő összeget csengetett ki új tulajdonosa a Barrett-Jackson houstoni aukcióján.