Fittipaldi után Escobar hajtotta a 911-es Porschét

2021.10.11. 11:23
0 hozzászólás

1989-ben a Forbes magazin szerint a világ hetedik leggazdagabb embere volt Pablo Escobar, akitől távol állt, hogy egy évek alatt sikeressé kinőtt startup vagy nagy múltú techvállalat vezetője legyen, mert ő az a kolumbiai drogbáró, akiről mai napig az egész világ tudja, hogy nem kis birodalmat épített a kokain bizniszre. Karrierje csúcsán a világ kokaintermelésének 80%-a a Medellín kartell vezetőjeként az ő kezében futott össze.

Ennek ellenére mindössze egyszer sikerült drogbirtoklásért bevinni, de később már annyira nagyban játszott, hogy a drogkereskedelem vádja is elkerülte, mert az ellene tanúskodók valamilyen oknál fogva mindig eltűntek. Kegyetlenségének is köszönhető felemelkedését és bukását is nagyon klasszul bemutatja a Netflix sorozata, a Narcos, ahol még a halála utáni időkre is kitérnek, és egészen picit arra is, hogy közel állt hozzá az autóversenyzés.

Kolumbiában a Renault 4-es jelentette a széles körben elérhető autót, így ennek márkakupájában versenyzett Pablo Escobar és pilótaként ügyesebbnek bizonyuló testvére, Gustavó. Ez még azelőtt volt, hogy tiszteletteljesen El Patrónnak szólították volna. Utána már nem vacakolt a Renault-val, inkább vett egy Porsche 911-est.

Nem is akármilyen 911-est, hiszen az autót korábban kétszeres Indy és szintén kétszeres F1 bajnok Emerson Fittipaldi hajtotta az 1974-es International Race of Champions futamon. Mindössze 15 ilyen Carrera RSR épült, melyet a sorozatban használtak. A sivatagi sárga színű autót Roger Penske adta el John Tunstallnak, aki a 24 órás Daytona-i és a 12 órás Sebring-i versenyen hajtotta.

Utána került csak a Porsche az autók iránt lelkesedő Pablo Escobarhoz, aki 935 karosszériával versenyzett a 3,0 literes, bokszermotoros 911-essel Kolumbiában. Az autó csak a ‘90-es években került vissza Amerikába, még a restaurálása előtt Fittipaldi is meghajtotta mégegyszer. Ezt követően eredeti formájában újították fel és még mindig alkalmas klasszikus autóknak rendezett futamokra.

Korábban már 2 millió dollár felett vásárolták meg az autót, így a mostani aukció végére is hasonló összeg várható, ami könnyen hihető, hiszen egy érdekes sztorival tálalt, kedvelt sportautó versenyváltozatáról van szó.