17 ezres brosúragyűjteménnyel a bűn ellen

2021.11.21. 14:37
1 hozzászólás

Miközben nyugaton és Kínában már az sincs messze, hogy a hivatalos szervek mesterséges intelligenciával küzdjenek a bűn ellen, Japánban, Aichi prefektúrában még mindig előfordul olyan hely, ahol az analógra esküsznek: egy helyi rendőrségen 17 ezer darabos autó-brosúra gyűjteményt halmoztak fel az utóbbi negyven évben, hogy ezek segítségével könnyebben azonosíthassák a bűnesetekben részt vevő vagy épp közlekedési szabálysértést elkövető autókat.

A Közlekedésügyi Osztály szinte az összes, Japánban található típus összes évjáratáról és a limitált szériákról (utóbbiból Japánban jóval több van, mint más országokban) is igyekezett anyagot szerezni, és a darabszám láttán valószínűleg sikerült is nekik. Az Asahi Shimbun által készített interjúban Misaki Hamaguchi, közlekedési helyszínelő mesélt a kollekcióról: a prospektusokat ország és márka szerint rendezett mappákban tárolják, az első példány 1952-ből származik és a dolgozók elmondása szerint már többször sikerült a helyszínen hagyott alkatrészek és a katalógus alapján beazonosítani az adott autót.

A gyűjtemény olyan ritkaságokat is tartalmaz, mint a mentőautók vagy autósiskoláknak készült modellek, amelyeket általában külön cégek (pl. Nissan Autech) építenek, de még egy olyan, különleges 7-es BMW-ről is van pamfletjük, amiből összesen egy készült a világon. Érdekes módon nincs közvetlen összeköttetésük a gyártókkal, ha valahol új autóról találnak infót, a kereskedőket keresik fel. 

Hamaguchi egy nyomozásról is mesélt: a homályos felvételek alapján egy Toyota Aquára gyanakodott a rendőrség, de mivel a hűtőrács és a ködlámpa helyzete kissé szokatlannak tűnt, elővették a gyűjteményt, és kiderült, hogy a vétkes autó igazából egy Yaris - a tulajdonost később le is tartóztatták. 

Mivel Aichi ad otthont a Toyotának, és a prefektúra egyébként is nagyban támaszkodik az autóiparára, a helyszín tulajdonképpen adja magát. Hamaguchi szerint előfordult, hogy más városi rendőrségek is kértek már tőlük segítséget, a projekt tehát mindenképpen megérte.

Sajnos a japán oldalról nem lehet lementeni a képeket, ezért mindenképpen érdemes átkattintani értük.