Ezekre a zenékre a legjobb autózni

2022.01.02. 13:01
13 hozzászólás

A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene, a kérdés, hogy átérzed-e?

Kevés ember van, aki csendben szeret autózni: van, aki rádiót hallgat, van, aki szigorúan a saját válogatását. Van, aki azt szereti, ha csak valami cicereg a háttérben, de van olyan is, aki ordítja a szöveget az eleve hangos zenére. És olyan is van, aki azért nem hallgat zenét, mert annyira jól szól az autója, hogy inkább a mechanika komponálta szimfóniát hallgatja. Különbözőek vagyunk.

zene

Nálam két dolog játszik: ha zene, akkor csak a sajátjaim és általában jó hangosan, de ha olyan az autó, akkor sokszor elveszek a hengerek és csövek alkotta indusztriális muzsikában. Most a klasszikus értelemben vett zenére szorítkozok.

Mivel vezetni is többféle hangulatban szoktam, az is mindig más, hogy épp mit kíván a szervezetem, így eszerint mindig teljesen más hangulatú számok esnek jól. Igyekeztem tematikusan összeszedni, hogy nálam melyik hangulathoz mi illik a leginkább.

(A számok címe egyben egy Youtube link is, ha onnan szívesebben hallgatnád.)

Amikor a vezetés maga a cél és a terápia:

Ilyenkor általában este vagy éjjel van, kevesen vannak az utakon, az alaphangulatot a város fényei adják, a tempó normális, az agy gondolatokkal telik meg. Az autó egykedvűen gyűri a betont és tolja a maga előtt a fénycsóvát.

Insert Coin - Anacronym

Shahmen - Mangroves

Bones - Tissue

Suicideboys - Carrollton

TRFN - Drive

Mishashi Sensei - IN THE CLUB

FM Attack - Sleepless Nights

Amikor az út hosszú és egysíkú:

A hosszú és unalmasnak tűnő utazásokban is meg lehet találni a szépséget. Ahogy a nap épp megnyalja a horizontot, ahogy suhan a táj és bár tudod, hogy még sokára érsz oda, mégis egy félmosolyt kanyarít az arcodra, ahogy az út és a zene tökéletesen kiegészítik egymást. Egyfajta zen állapot ez, sokszor eszembe jutott ilyenkor: most jó!

Wilkinson - Need You

Sub Focus - Trouble

Yelawolf - Candy and Dreams

Skrillex - Try It Out

Magnetic Man - Getting Nowhere

Amikor a váratlan pörgés megnyugtat:

Érdekes módon ez nem köthető konkrét szituációhoz: teljesen indokolatlan pillanatban történik meg az, amikor csak simán kell valami pörgős, kövér tempó, ami levezeti a feszkót. Velem ilyen legtöbbször akkor történik, amikor dugóban állok és maga a vezetés épp annyira végtelenül ingerszegény, hogy muszáj ellensúlyozni. A másik szituáció, amikor kisimítja a ráncaimat a pörgős zene, amikor annyira hangulatos egy út, annyira jó a ritmusa, hogy azonnal meghozza a kedvet egy jóízű kanyargásra. A legjobb benne, hogy ehhez se kőkemény sportautó, se feszített tempó nem kell: az ésszerűség határain belül is csodásan jókat lehet autózni egy teljesen átlagos autóval, teljesen átlagos tempóval, a mosoly mégis garantált.

KISS - I Was Made For Lovin' You

ZZ Top - Sharp Dressed Man

Metallica - Fuel

Slipknot - Nero Forte

Tantrum Desire - Ricochet

Niko - Night of Fire

Rusko - Thunder (Tantrum Desire Remix)

Amikor lazítanál:

Nagyon kedvelem a hiphopot és szerencsére a legtöbb helyzetben jól illik az autózáshoz, ezért ez nálam egy univerzális kategória, a legtöbb helyzetet szépen aláfesti. Valószínűleg kell hozzá egyfajta nyugalom is, amikor épp nem nyom semmi, vagy egyszerűen nem érdekel. Ha fogékony vagy rá, nyugalmat akár magából a zenéből is lehet meríteni. Opcionális extrák: ablakon kikönyöklés, jó társaság, izgalmas célállomás.

Sör És Fű - Annyi Szó

Mobb Deep - Shook Ones Pt. II

YG - Who Do You Love

Eazy-E - Real Muthaphuckkin' G's

Bigmek - Hangok (ft. Bom, Zenk)

Roach Gigz - It's Lit

Akkezdet Phiai - Mivel játszol

Amikor szép az idő és egyszerűen csak király minden:

Van olyan, amikor nincs szükség semmi nagy megfejtésre: egyszerűen csak gyönyörű az idő, pont jó a hőfok, épp az autó se akar szétesni, szóval pont kiadja minden. Ez tényleg nem függ össze semmilyen különös helyzettel, gyakorlatilag bármikor és bárhol adódhat így.

Die Antwoord - Ugly Boy

Caravan Palace - Lone Digger

INXS - Need You Tonight

Michael Jackson - Smooth Criminal

Marvin Gaye - Ain't No Mountain High Enough

Van Halen - Jump

Jim Croce - You Don't Mess Around with Jim

 Ez egy nagyon szubjektív lista, ezért ér, ha egyik se tetszik, viszont kíváncsi vagyok a Te szokásaidra is: milyen zenét hallgatsz az autóban szívesen és ehhez milyen hangulat vagy helyzet társul?