A vírusok nem viccelnek, ahogy a majmok sem - egészségügyileg is készülünk a 2024-es Bamako Rallyra

2023.09.03. 12:16 Módosítva: 2023.09.04. 06:14
0 hozzászólás

Ezek a szúnyogok által terjesztett csonttörő, alias vérzéses Dengue-láz tünetei. Gondoltam tovább olvasok az egészségügyi tanácsok anyagban, hátha jön valami kellemes is. Nem jött. Ebola és Marburg vírus, utóbbi ismertetőjelei az idegkárosodás, zavartság, delírium, agyvelőgyulladás és agresszió, míg előbbi 25-90%-ban halálos. 

Egészségügyileg is készülünk a 2024-es Bamako Rallyra

“Buziskodás az egész, gyerekjáték, még az Oszvald Marika is megcsinálta!”- harsogják azok, akik csak a TV-ben látták a Vespásokat, Trabantosokat, vagy a Ladásokat homokot lapátolni a világ túlfelén, de maguk sosem voltak elég bátrak - höhö, részegek -, hogy jelentkezzenek.

Velük ellentétben akik megcsinálták, mind elképesztő szívásokról, agresszíven követelőző bennszülöttekről, korrupt rendőrökről és hirtelen fellépő, majd megoldandó veszélyhelyzetekről számoltak be. A hasmenés, hányás, láz, fejfájás már csak a homoktenger szellemes ajándékai az egyszeri túrázóknak, hiszen 

KI GONDOLNÁ, HOGY BÁRMIT EL LEHET KAPNI OTT, AHOL LÉNYEGÉBEN SEMMI SINCS?

Egy harmadik világba tartó minimál asszisztenciás műsorszám ez a föld egy olyan pontjára, amit még nem rontott el, de nem is javított meg az általunk ismert nyugati civilizáció.

Ha ezt elfogadod, még az is lehet, hogy tetszeni fog, de ha rosszul kalkulálsz, vagy útközben jössz rá, hogy te csak a Natgeón látott elefánt simogatásra kívántál rá, még Marokkóból hazarepülsz azokkal, akik szintén feladják az első felvonást követően. Nem gond, nem is ciki, hiszen nem lehet mindenki Vasco da Gama és a kalandozás nem való bárkinek.

Szóval a néhány hete érkezett egészségügyi tanácsok PDF-et futottam át először, melyben a futamot 2005 óta kísérő Dr. Debreceni Kata próbál meg lelkiismeretesen tájékoztatni mindenkit a várható kockázatokról. Többé-kevésbé sikerül is , hiszen minimális a halálozási ráta, de tovább lapozva már a megtörtént eseményeken alapuló hiányosságokat látom sorakozni és most egy kicsit azt gondolom, hogy baleset esetén a túlélés sem okoz azonnali, feltétlen eufóriát.

Erre számíts, ha baj van Afrikában:

- A biztosító nem tud mentőt küldeni, mert nem éri el a helyi szolgáltatót

- Nem tudnak helikoptert küldeni, mert elromlott, és csak egy van az országban, ez azonban csak órák alatt derül ki

- A helyi mentő felszerelése egy hordágy és egy oxigénpalack, más nincs

- Sitthalmot megmászva jutsz be abba az omladozó épületbe, ami az ország vezető baleseti ellátóközpontja, ahol ügyeleti időben nincs orvos

- Előre ki kell fizetni a vizsgálatokat, utána állnak szóba veled egyáltalán

- Az intenzív osztály teljes személyzete éjjelre hazamegy, a lélegeztetett betegek vagy megérik a reggelt, vagy nem

- Több drága életmentő ellátási forma nem elérhető az egész országban (pl.: idegsebészet, ér-ésszívsebészet, szívkatéterezés, stb.), ezért egészségügyi okú evakuációt kell szervezni, ami akár 1-2 napig is eltart. Ez alatt az idő alatt legtöbbször letelik az az időszak, amikor a betegséged gyógyítható vagy érdemben kezelhető.

- A fogászaton vezetékes vizet használnak a fúró hűtésére, nincs steril eszköz - Kisebb városi kórházakban nincs labor, nincs ultrahang, maximum egy röntgengép érhető el, amely gyakran nem megbízható

- 400 km-re van a legközelebbi kórház

- Sok órás terepes zötykölődést követően jutsz csak be a kórházba

- Nem kapható az a gyógyszer épp, amit keresel, más, adott esetben kevésbé hatékony (olcsóbb) szer van helyette, különösen Marokkótól délre.

Nem csak vírussal ütheted ki magad...
Nem csak vírussal ütheted ki magad...

Dr. Debreceni Kata, a Bamako vezető orvosa külön kitér a célországokban szükséges - és kötelező - oltásokra, melyeket hónapokkal a futam indulása előtt érdemes beadatni. Ezek korántsem azért kötelezők, mert féltenének minket a helyiek, hanem mert ŐK NEM AKARJÁK, hogy négykeréken érkezzen északról a fertőző halál.

Eddig sárgaláz, hepatitis A és tífusz ellen kaptunk koktélt, de három további aranylövés még hátra van. Ez 67 ezer forintba került fejenként és nagyon örültek, hogy kifizettük, mert elmondásuk szerint akad, aki szúrás után csak felpattan és elszalad! :DD

Az oltás időzítése fontos, mert egyszerre nem adják be mindet, különben idő előtt elpusztulunk, viszont nem érdemes kihagyni egyet sem, mert akkor meg a hiánya miatt hullunk majd el a homokozóban. 

Oázis következik. Kérem, vezessen tovább!
Oázis következik. Kérem, vezessen tovább!

Némileg aggasztó hír, hogy Afrika slágerterméke, vagyis a Malária ellen nincs oltás, csupán tabletta, amit a trip alatt és után is javallott szedni. Persze itt is  akadnak Malária tagadók, akik a fokhagymára, vagy a hazai pálinkára esküsznek. De aki elkapta már, az ritkán áll sorba repetáért. Inkább szedi a Malaront annak ellenére is, hogy vannak mellékhatásai: “néha akad a kép”, furcsa álmok, émelygés, depresszió, kiütések, stb.

A Bamako Rally szervezője Villám Géza sem ajánlja, hogy pálinkával próbálkozzon bárki a Malária ellen
A Bamako Rally szervezője Villám Géza sem ajánlja, hogy pálinkával próbálkozzon bárki a Malária ellen

Ajánlott és kötelező oltások:

- Sárgaláz (Mauritániában, Szenegálban, Guineában és Sierra Leonéban kötelező)

- Hepatitisz A és B (fertőző májgyulladás)

- Meningitisz (fertőző agyhártyagyulladás - Neisseria menigitidis)

- Tífusz

- Tetanusz MMR: kanyaró, mumpsz, rubeola

- Veszettség
- Poliomyelitis: járványos gyermekbénulás

Gyökérkezelés, leeső korona, hasogató fogfájás

Akinek volt már bármelyik, sosem feledi. Indulás előtt érdemes meglátogatni a fogorvost, mert a titokban elromlott fognak elég némi nyomás- vagy hőmérsékletváltozás az itthonihoz képest, és máris kész a baj. Helyi ellátás többnyire nincs, vagy siralmas és maximum kihúzni tudják a fájó fogat, illetve steril eszközök hiányában megfertőzni mondjuk Zikával a pácienst. Utóbbit fejfájás, láz, vörös szem, kiütések, izom és ízületi fájdalmak kísérhetik - folytatja ismertetőjét Dr.Debreceni Kata.

Hányás és fosás

Ezt a népszerűsége okán külön kiemeli és kategóriákba sorolja a dokinő, hiszen a 2020-as futam végén Sierra Leonéban nagyon sokan (kb. 50 fő) elkaptak egy hányással, hasmenéssel járó betegséget. A legnagyobb probléma az volt, hogy nem volt náluk gyógyszer, és a rosszullétük miatt nem tudtak elmenni a patikába sem. Ezért is érdemes beszerezni minden javasolt gyógyszert még a rajt előtt.

A hányók-fosók alapvetően két kategóriában indulhatnak:

  • Enyhe: elviselhető, nem fárasztó és nem zavarja a tervezett tevékenységeket.
  • Súlyos: képtelenné teszi vagy jelentősen akadályozza a tervezett tevékenységet; minden véres széklettel járó hasmenés súlyosnak tekinthető.

Az orvosi csapathoz csak akkor érdemes fordulni, amennyiben: csillapíthatatlan láz, csillapíthatatlan fájdalom, véres, vagy szénfekete széklet vagy hányás jelentkezik, vagy nem tud a beteg eleget inni és kiszáradás fenyeget, helyben sürgős orvosi ellátást kell keresni. Általában az adott területre jellemző fertőző betegségeket helyben jól tudják kezelni. Dr. Debreceni szerint - általában.

A résztvevőkkel ellentétben az autókat szinte bárhol gyógyítják - ha kell motort is cserél a helyi "márkaszerviz" egy éjszaka alatt!
A résztvevőkkel ellentétben az autókat szinte bárhol gyógyítják - ha kell motort is cserél a helyi "márkaszerviz" egy éjszaka alatt!
Fotó: Mario Romulic Drazen Stojcic

Kiszáradás

A sivatagban - ahol egyébként mindenhol kapni vizet - a többség a kiszáradástól retteg. A tájékoztató szerint napi 3-4 liter vízzel érdemes számolni fejenként, de mivel homokban ásásra és egyéb extrákra is számíthatunk, inkább az öt liter javallott. A  fokozott hőhatás miatti kiszáradás/hőkimerülés/hőguta gyakran csillapíthatatlan hányással is együtt jár. Ilyenkor csak infúzióval lehet a hiányzó folyadékot pótolni - folytatja mondandóját Dr.Debreceni Kata. 

És a kedvencem: a szúnyogok

Afrikában mintegy 60 fajta vírust terjesztenek. Nyugat Szahara, Mauritánia, Szenegál, Guinea, Sierra Leone területén leggyakrabban a maláriát, sárgalázat, Dengue-lázat, a Chikungunya-t és a Zika vírusfertőzést szerezhetjük meg. Itt a megelőzés a cél, bár a gyakran felsorolt javaslatok közül egyik sem száz százalékos, többnyire csak a szerencsén múlik az egész. 

Mi 40% DEET tartalmú szukuval készülünk, ami viszont ragad és rettentő idegesítő, ha nem tudod lemosni magadról este. Ezért most épp ultrahangos szúnyogriasztó karkötőt tervezek venni - amivel kapcsolatban minden tapasztalatot megköszönök.

Na és ott vannak még a skorpiók, a kígyók meg a majmok

A majmok nem jófejek, kifejezetten rosszfejek, különösen a lakott területen élők. Ha valamit el akar venni (étel, ital), meg fogja próbálni. Ha nem adod, küzdeni fog érte, simán megharap. Takács Krisztián - jogi tematikájú cikkeink szerzője - több évet élt Dél-Afrikában és azt javasolja, hogy a majmokkal tényleg vigyázzunk, mert rettenetesen pofátlanok és szemetek.

Elmondása szerint még az sem játszik, hogy kiütjük a falkavezért, mert azonnal támad a többi egyszerre, 5-10 majommal meg már nem bánunk el. Ő rendszeresen szívatta is őket Pretoriában: amikor már nagyon el akarták lopni a cuccot, akkor jó messzire eldobta azt. Ekkor mérgesen néztek és szívük szerint őt is megverték volna, de a zsákmány jobban érdekelte a majmokat és inkább az után ugrottak...

Összefoglalva a Bamako egészségügyileg minimális kockázattal jár, ha:
1. beadatjuk az oltásokat
2. tartjuk a higiéniai előírásokat az étkezés/ivás, valamint az emberi érintkezések során, különösen az olyan helyeken, ahol sok ember megfordul, és a helyben dolgozók terjeszthetik a fertőzést (pl. határátkelés, kórház, piac, szupermarket stb.)
3. távol tartjuk magunkat az állatoktól
4. kerüljük a balesetet okozó helyzeteket

Amennyiben mégis megtörténik a baj, a dokinő szerint jó, ha:
1. rendelkezünk laikustól elvárható egészségügyi ismeretekkel
2. tudunk elsősegélyt nyújtani
3. nálunk van a javasolt egészségügyi felszerelés, ismerjük a használatát és használjuk is
4. ha nagy baj van, felismerjük
5. idejében segítséget kérünk, ha kell

Mostmár egyre inkább azt érezzük, hogy a közhiedelemmel ellentétben ez sehogy sem lesz gyerekjáték és rettentő sok kockázattal jár. Mi a Túra 4x4 kategóriában indulunk, ami a legnehezebb szakaszokon vezet majd végig, viszont legalább az idővel nem kell majd versenyeznünk - és ennek kezdünk egyre inkább örülni. 

Az egészségügyi felkészülést tehát tudatosan megkezdtük, mi több, a hétvégén átvettük a túratankkal megáldott Wrangler-t is a Kornyik Jeep Works-ben. Gyorsan csapattunk is egyet a fóti homokbányában, majd a gyömrői havasokban, ráadásul az éjszakát egy mezőn töltöttük az erdőben és kipróbáltuk az új felszerelést is. Hamarosan beszámoló!

(X) Fő támogatónk, akinek köszönjük: 

ENEOS

Az ENEOS az 5W-30 SUSTINA motorolajat ajánlja a 2017-es Jeep Wrangler-be. 

(X) További támogatóink, akikre büszkék vagyunk:

Képernyőfotó 2023-08-31 - 13.26.14.png
372380695 669717911750104 4564348394605150207 n