Az Erő ebben a Toyotában volt

2015.12.18. 17:52

Azt hitted, a Star Wars képekkel reklámozott kenőmájas, meg morzsolt kukorica a legfurcsább, amit láthattál a kibontakozó Csillagok Háborúja-őrületben? És mit szólnál egy Star Wars Toyota Celicához?

Ki gondolná, hogy egy 1977-es Corolla Coupénak nem csak úgy ára van, hanem Csillagok Háborúja ára?! Ráadásul ott a Toyota Pickup, amire Star Wars részleteket fizethetsz, és a Corona Wagon, amire Star Wars kedvezmény jár – gondolom az eredeti ártáblát személyesen Vader nagyúr kaszabolta szét zümmögő fénykardjával. És aki a kereskedésbe ellátogatott, ingyen Star Wars pólót kapott!

A Star Wars Celica nem egy egyszerű Toyota-márkakereskedés partizánakciója volt, már 1977-ben sem lehetett csak úgy felfesteni a droidokat, Luke-ot, Leiát meg az apjukat bármire, kellett hozzá a 20th Century Fox engedélye. Az amerikai piacon feltörekvő, akkoriban vicces kis japán márka meglátta a lehetőséget a frissen kialakult Star Wars-örületben, és gyorsan készíttetett egy nagy krómfelnis, spojleres autót. A hónapokon át tartó akció végén sorsolták ki a kocsit a nevezők között. Az alapot egy 1977-es Toyota Celica adta, ami megkapta Pace Car bodykitet  (Watkins Glennben a Celica GT Coupé volt a Toyota Grand Prix a hivatalos Pace Carja). A gépháztetőn a moziplakát, a kocsi oldalán jelenetek a filmből – igazi kézműves meló, akkoriban még nem lehetett pillanatok alatt nagy felbontású digitális nyomatot készíteni.

A kor marketingesei nem nyúlhattak csúcstechnológiás fóliákhoz -ma pillanatok alatt lehet bármilyen dekorba öltöztetni egy kocsit, a hetvenes évek végén az univerzumban feszülő összes Erő kevés lett volna az ilyen varázslathoz. Ha valaki egyedi dekorra vágott, az hús-vér airbrush-művészekre bízta a feladatot, akik apró szórópisztolyokkal fújták fel a festményeket a karosszériára, majd az egészet gy átlátszó lakkal vonták be, hogy szebb, csillogóbb és tartósabb legyen.

Állítólag pont ez a tartósság hiányzott az alkalmazott lakkból, mert ahogy azt Dean Shada, a független producer és forgatókönyvíró az eredetit megalkotó művészektől megtudta, sajnos elég hitvány minőségű színtelen lakkal dolgoztak, ami gyorsan tönkrement a a szabadban tartott autón. Ez baj, mert simán lehet, hogy már pár év alatt teljesen kifakult az egyedi Star Wars-dekoráció. És akkor ez a különleges Celica már csak egy volt a kor értéktelen japán használt autói közül, ami vagy egy filléres újrafényezésen esett át, vagy egyszerűen bezúzták, hogy konzerves dobozként születhessen újjá.

Hogy pontosan mi lett a sorsa, senki nem tudja, pedig Shada mindent megtett, hogy a kocsi nyomára bukkanjon, de sajnos hiába talált egy csomó korabeli fényképet és egyéb iratot, egyiken sem szerepelt az autó alvázszáma. Így most mindenki csak abban reménykedik, hogy valahol, egy eldugott garázs mélyén ott áll a Celica, ami akkor is egész komoly pénzt érne, ha csak egy szép állapotú eredeti példány lenne, de az eredeti Star Wars dekorral akkora kincsnek számítana, hogy senki még csak megtippelni sem meri, mennyit adnának érte a megszállott gyűjtők. Reményre ad okot, hogy állítólag a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején valaki látta egy újságban azt a hirdetést, amiben eladásra kínálták a kocsit, mindössze ezer dollárért. Aki megtalálja a kérdéses Antique Toy World magazint, küldje el a szerkesztőségbe, felgöngyölítjük a sztorit.

A mostani Star Wars-autók egész biztosan nem jutnak erre a sorsra, a Darth Wader-autó már most óriási sztár, a Hot Wheels nem csak játékautóként, de igazi, vezethető kocsiként is megépítette. A C6-os Corvette alapjaira felhúzott, Darth Vader maszkjára hasonlító autó körbejárta már a világot, Jay Leno (akivel a Totalcar exkluzív interjút csinált, sőt, a garázsában is szabadon sétálgathatott) pedig volt annyira szerencsés, hogy ki is próbálhatta.

Források: Fox News, Speed Hero