Őrült vagy? Itt a helyed!

Hődmezőrület 2016

2016.08.23. 12:37

Sokat gondolkodtunk azon, hogyan lehetne feldobni a helyenként már unalomig ismert, körpályás csapatós bulit, amit annak idején Faluvégi Farolás néven vezettünk be a köztudatba.

Hiszen láttuk, tudtuk, hogy az az egy hely, ahol ezt egyáltalán csinálni lehet, már egy kicsit megszokottá vált, talán a közönség számára már unalomba is fordult, ellenben egy olyan remek keménymag alakult ki az évek folyamán körötte, melynek kijárna valami extra, valami más. Valami érdekesebb, egy buli, amely még a rutinos rókákban is újra felkorbácsolja az adrenalinszintet.

Valami, amit még más nem csinált ilyen szervezett formában...

Ez azonban nem megy könnyen, hiszen a limitáló tényező – amely minden ilyen kezdeményt jellemzőn derékba tör már az elején idehaza – az a megfelelő hely megtalálása. A megfelelő hely az, ahol elsősorban jó az aszfalt minősége másodsorban pedig a tulajdonos nem a végtelenségig kapzsi és nem árazza túl annyira, hogy hoppon marad, plusz ugye érzi a bugit a dologban és jó buliként tekint rá, nem a résztvevők és a mi pénzünkön akar meggazdagodni.

Sok ilyet nem ismerünk, de szerencsére elég éppen egyet, ez pedig az Axiál Kft. Melynek nem csak hatalmas telephelyei vannak szerte az országban, hanem – és ez egy ekkora vállalattól elég szokatlan - , nem csak merev irodistákkal és ígynemlehet-Jánosokkal van kibélelve. Érdekes, de amerre fordultunk, ott eddig azzal szembesültünk, hogy idehaza csak azt veszik észre a partnerek, amiből lóg a pénz és a hatalmas, kamu PR és sokszor lövésük sincs arról, micsoda hiba az, amikor a csendes tömeggel szemben csak pár kiváltságos versenyzőnek adnak lehetőséget és tolják őket orrba-szájba (érdemmel vagy érdemtelenül, ez már más kérdés). Őszintén szólva: kicsit csömöröm is van már ettől így, hogy sokadik éve szervezem a Totalcar különféle akcióit. Hangzatos lózungok az elején, aztán a rádöbbenés, hogy ebbe bizony munkát és pénzt kell fektetni, majd a hetekig tartó akadékoskodás végén az inkábbhagyjukafrancba-végkifejlet.

Na, az Axiállal nem ez volt a helyzet, ott cselekedtek és így tettünk mi is. A Hódmezőgazda telephelyét szemeltük ki elsőnek, nem csak azért, mert itt tudnak felszabadítani egy nagyobb helyet, hanem azért is, mert itt már elég rutinos a csapat, hiszen hatalmas vásárokat szerveznek évente, plusz autópályán jól megközelíthető és remek szálláslehetőség is van a területen belül.

Lementünk kétszer, megvitattuk, amit meg kellett, tisztáztunk minden – biztonsági és technikai – kérdést, most pedig lám... ott tartunk, hogy hahó, lehet regisztrálni! És ehhez csak annyi kellett, hogy érjen valamit az adott szó. Na bumm, szóval köszönjük.

Vittünk autót is, hogy lássuk, hogyan lehet elférni, ha már ott voltunk, akkor meg is autóztattuk azt, aki arra járt, a csacsi bírja a kiképzést, nem lesz gond. Ami eltörik, azt megragasztjuk és megyünk tovább. Nyilván a terület még messze nem a felkészített állapotát mutatta, a pálya nyomvonala is sokkal érdekesebb lesz az itt látott nyolcasnál (abban sok kihívás nincs), de a próba annyit elárult, hogy igen, amit elképzeltünk, azt meg lehet csinálni, egy igazán extrém, de helyenként akár lendületesnek is mondható ívet lehet autózni, bónusz adrenalinbombával. Mobilgumis lesz, a hangárban – árnyékban – profi büfé sörpadokkal, a mentő is készenlétben áll, a beléptetés megoldott és mivel a résztvevők száma elég limitált (30), ezért a várakozás is minimális lesz, ha minden jól megy, akkor gyorsan pörög majd a program. Az Axiál pedig mögé teszi mindenét, amije van. Traktorok, emelőkosarak, mindenféle gépek. Természetesen az ingyen kilátogatók így a magasból is megnézhetik a mókát és szerintem a gyerekek sem fognak unatkozni. Most pedig a tények.

A helyszín pontosan itt található. Megközelítése egyszerű, nem lehet eltéveszteni.

A pálya nem körpálya lesz, hanem egy szakasz, mely a nézők részéről jól belátható és a résztvevők sem fognak eltévedni rajta. A teljesítés után az autók egy árnyékos, aszfaltozott úton várhatnak a sorban, akik úgy érzik, hogy egyszerre próbálnak szerencsét, azok mehetnek együtt, de alapvetően a pályán egyszerre csak egy autó mozog. A vonalvezetésből kitűnhet, hogy elsősorban már némi rutinnal rendelkező, megbízható autósokat várunk, akiknek nem gurul el a gyógyszere pár kör után. A kezdőket sem zárjuk ki, de jó eséllyel nem ez az a hely, ahol az első erőcsúsztatásokat próbálgatja az ember, ezt mindenképpen tartsátok észben.

Mivel ez egy alapvetően mezőgazdasági telep, ezért áramvételezési lehetőség van bőven, pár méteres körzeten belül akad kulturált illemhely, remek szállás a korábban érkezőknek és éhesek sem leszünk. Maga a helyszín természetesen szépen el lesz rendezve, az Axiálnál nem probléma sem a fűnyírás, sem a felmosás, ahogy a 400 kilós szalmabálák beszerzése sem.

Az időpont szeptember 10. egyszerűen azért, mert az volt az első megfelelő hétvégi nap. A nézők előtt a kapukat 10.00-tól nyitjuk meg, a kilátogatók egy nagyon közeli, füves parkolóban hagyhatják az autójukat (alig pár méterre a helyszíntől). A rendezvény a látogatók (nézők) számára ingyenes, de egy felelősségvállalási ívet nekik is alá kell írniuk, mielőtt a számukra kijelölt zónába belépnek, ahol szigorúan be kell tartaniuk a rendezők utasításait. A biztonság mindennél fontosabb, ezért is vesszük komolyan és elhihetik, hogy amivel megfognak egy elszabadult traktort, az megfogja a keresztben érkező autót is. Aki netán utasként szeretné kipróbálni a helyet, annak nincs más dolga, csak megbeszélni a sofőrrel, ennyi az egész, ahogy eddig is mindig. Aki az utastól netán pénzt kérne azért, mert közben ő is jól érzi magát, az inkább ne is jelentkezzen, ez nem a lehúzós buli.

Nem titok, hogy pár bevállalós cimborám már előre jelentkezett, így a nézők biztosan nem maradnak hoppon. Van, aki 500+ lóerővel, van, aki 170-el, de megcsinálják a műsort, az biztos.

Tudnivalók a résztvevőknek

A résztvevők száma limitált, maximum harminc autót tudunk beengedni előzetes regisztrációt és befizetést követően. A regisztráció menete nagyon egyszerű:
- küldj egy e-mailt szeptember ötödikéig az omm kukac mail pont totalcar pont hu-címre, a tárgyba csak írd be a Hódmezőrület-jelentkezés
- ha elég gyors vagy, akkor egy válasz e-mailben megkapod a további infót
- a részvételi díj 10 ezer forint és a regisztrációd csak azok után lesz érvényes, hogy az általunk megadott számlaszámra elutaltad az összeget, természetesen számlát kapsz erről
- szombaton reggel egy gyors eligazítást tartunk és mehet

Mivel a helyszín sokaknak nincs közel, ezért a helyi Vándorsólyom fogadó felajánlotta, hogy kedvezményesen, 5000 Ft/fő/éj áron ad szállást a korábban érkezőknek. Maga a fogadó nem egy favella, hanem egy négycsillagos, wifivel, minibárral és külön fürdőszobákkal felszerelt hely, alig pár méterre a placctól. A parkolás természetesen megoldott, az egész telephelyet folyamatosan őrzik.

Mi már csütörtökön ott leszünk, építjük a pályát és aki akar, az csatlakozhat, szállásigényét jelezze a regisztrációs e-mailben!

Úgy gondoljuk, nem minden nap adatik meg, hogy egy ilyen szokatlan helyen lehessen zörgetni egy jót, ráadásul jó társaságban, a nyár talán utolsó nagy hepaján. Igen, kell hozzá egy kis bevállalós attitűd, de a tempó nem túl nagy, a nyomvonal könnyen megjegyezhető és ki tudja, talán beiktatunk egy-két hangulati elemet, melyekkel egy kicsit emlékezetesebbé tesszük az élményt azoknak, akiknek kevés az, hogy nehézgépek és szalmabálák között fűzik át, nem a sík aszfalton és a rázókövön.

Gyertek, ha tudtok, szeretettel várunk. Ez egy ilyen nap lesz, bolondoknak. Hódmezőrület, szeptember 10.-én, Hódmezővásárhelyen.

Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel a rendezvény Facebook-oldalán! Punks not dead!