Meglepnél egy autóbuzit?

2016.12.16. 13:45

Lusta voltál, és nem álltál neki időben a legtutibb karácsonyi ajándék, a BMW-íróasztal elkészítésének? Totalcar-előfizetést sajnos nem tudunk ajánlani, de azért összeszedtünk tíz olyan ötletet, amelyekkel örömet szerezhetsz autós rokonaidnak, barátaidnak.

Bluetooth-kihangosító

Aki sokat vezet, egészen biztosan értékelni fogja. Persze fontos meggyőződni róla, hogy autójában nem volt alapfelszereltség a Bluetooth-csatlakozás, vagy az utólagosan beszerelt fejegység nem tudja ezt a funkciót. Már egész olcsón lehet normális szetteket venni, így nem kell elszalasztanunk egy-egy fontos hívást. Anélkül telefonálhatunk, hogy balesetveszélybe sodornánk magunkat, vagy a bírságtól kellene félni.

Automata csepptöltő

Nagyon kellemetlen, ha reggel nem indul az autó, ha pedig automatáról van szó, akkor betolni vagy behúzni sem tudjuk. Jó, ha tartunk otthon akkutöltőt, és még jobb, ha csepptöltőnk van. Akár éjszakára is az autón lehet hagyni, és a sokat álló autó akksijának szinten tartására is alkalmas. Ha töltőt adunk karácsonyra, érdemes azt is átgondolni, hogy a megajándékozott tud-e 220 voltra csatlakozni.

Fűthető ülésvédő

Szerintem az egyik legkirályabb utólagos cucc. Nyilván ne olyannak adjuk, akinek van az autójában ülésfűtés. A nagy hidegben jó szolgálatot tesz, hiszen hamarabb érezzük melegnek, mint ahogyan az autó elkezd fűteni. Szivargyújtóról üzemel, a legtöbb típusnál pedig több fokozatban állítható a hőfok. A masszírozós darabokkal azonban vigyázni kell: a benne található motorok nyomhatják a combot, derekat.

Gumiszőnyeg

Főleg a peremes, hótálcás változatokra gondolok. Nemcsak télen, a latyakban – már ha van – tesznek jó szolgálatot, hanem akkor is, ha nagyobb esőzések érkeznek. Ha be is hordjuk a sarat az autóba, könnyebb utána takarítani. Csak kivesszük a szőnyeget, lecsapatjuk a mosóban, és mehet is vissza. Különböző minőségű univerzális, valamint típusspecifikus szettek is vannak a piacon.

Csomagtérháló

Egy sima bevásárlásnál is jó szolgálatot tehet, ha pedig valaki rendszeresen szállít apróságokat ide-oda, akkor igazán tuti ötlet. Nem röpködnek szét a holmik a csomagtartóban, egy-egy hirtelen manőver után nem kell reszketve kinyitni a csomagtérajtót, azon aggódva, hogy mi vár minket odabent.

Jégkaparó

Ritka a jól használható, tartós darab, ezért ha egy ilyet sikerül találni, az tényleg hasznos ajándék lehet. Ugyanez vonatkozik a vízlehúzóra is. Ha pedig ezek mellé egy meleg, vízhatlan kesztyűt is adunk, akkor tényleg kitettünk magunkért.

Szerszámkészlet

Itt csak a jó minőségű szerszámkészletekre gondolunk. Vannak egész jó kofferek, amelyekben találunk csavarhúzókat, fogókat, dugókulcsokat, behajtószárakat. Esetleg az imbusz- vagy torx bitek is bekerülnek. A rendes, minőségi cucc nem olcsó, a gagyi viszont csak bosszúságot okoz, amikor elnyalódik, deformálódik a szerszám.

Lego vagy makett

Az utóbbi időben több nagyon menő Lego-csomagot is láthattunk. Igaz, van köztük, amelyik még nem kapható, és olyan is, amelynél még a közösség véleményére kíváncsiak a gyártás megkezdése előtt. Mindenesetre fontos mérlegelni, hogy érdeklődik-e az ilyesféle játékok iránt az, akit meg akarunk lepni. Maketteknek pedig nemcsak a gyűjtők örülhetnek: ha egy rendes autóbuzi megkapja a saját igazi autójának kicsinyített mását, őszinte lesz a mosolya.

Órák

Vékony jég. Egyrészt nem hord mindenki órát, másrészt pedig az sem mindegy, hogy milyen autómárka logóját viseli a cucc. De nemcsak karórában érdekes gondolkodni. A képünkön szereplő faliórát a láncos vezérlés ihlette, engem bármikor le lehetne kenyerezni vele.

Vezetéstechnikai tréning

Ó, hogy a fater már harminc éve vezet? Semmi gond. Ezek a tréningek mindenkinek tartogatnak újdonságot, olyan pedig egyszerűen nincs, hogy valaki már elég jól tud vezetni. Talán ez a leghasznosabb ajándék, amit autósnak adhatunk. Friss jogsihoz, újrakezdéshez vagy csak úgy. Elég széles a kínálat. De nemcsak tréninget, hanem akár versenyautó-vezetésre feljogosító kupont is csomagolhatunk a fa alá.