Mit ne vegyél egy autósnak?

2016.12.20. 14:49

Már csak pár nap van karácsonyig, de még mindig nincs meg minden ajándék? A nagyáruház kiváló akciókkal csábít, és megvennéd autómániás családtagod, barátod meglepetését? Vékony jégen jársz, de segítünk: megmutatjuk, mit kerülj el, ha jót akarsz.

Nappali és éjszakai látássegítő

Vonzónak tűnhet, hiszen ki ne szeretne úgy vezetni, hogy sem a napfény, sem pedig a szembejövő autók fényszórói nem vakítják. A tapasztalatok szerint azonban a műanyag nem víztiszta, így torzít, balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő. Ha menet közben állítgatjuk, az ujjlenyomatunkat is gyűjti. Inkább elvesz a látásunkból, mintsem hozzátesz.

Szivargyújtóba dugható fogyasztáscsökkentő

Egyszerű átkúrás, korábban már azt is leírtuk, miért. Ez mindössze annyit tud, hogy világít rajta egy led, márpedig attól nem eszik kevesebbet az autó. Nemcsak fogyasztáscsökkentőkre, hanem egyéb csodakütyükre is vonatkozik az intelem.

12 voltos kompresszor

Nagyáruházakban pár ezresért utánunk dobálják, nem véletlenül. Jó eséllyel egy lufit sem lehet felfújni vele, de legalább kiválóan berreg, esetleg ugrál is. Különösen akkor kellemetlen, ha egy évben egyszer esetleg defektet kapunk, és csak ezt tartjuk magunknál, mert biztosan jó lesz. Nem lesz.

Autóillatosító

Oké, ezt közeli hozzátartozónak, jó barátnak azért adhatjuk, de csak akkor, ha tudjuk, milyet használ, és láttuk, hogy éppen kifogyóban van. Minden más esetben nagy az esélye annak, hogy olyan illatot sikerül választani, amit kifejezetten gyűlöl a megajándékozott. Illetve lehet egy olyan üzenete is, hogy: hahó, büdös van a kocsidban!

Autómárkás illatszer

Jópofa cuccnak tűnnek, kézenfekvő lehet, hogy autóbuzinak ilyet választunk. Nehéz megtippelni, hogy az adott illatot fogják-e szeretni vagy sem. Persze itt is kivétel, ha ismerősünk eleve olyat használ, mi pedig pontosan tudjuk, hogy csak azt hajlandó magára fújni.

Diagnosztikai műszerek

Kínából gombokért kaphatunk hibakódolvasót szinte bármilyen autóhoz. Ha szerelőnek szánjuk, akkor azért nem jó ötlet, mert neki minden bizonnyal van olyanja, amit használni is tud. Ha nem szerelőnek, akkor pedig egyáltalán minek? Persze érdekes egy ilyennel játszadozni, de könnyen elhelyezhetünk néhány kommunikációs hibát az autó hibatárolójában. Ha pedig sikerül is kiolvasni valamit, úgyis szerelőhöz kell vinni a kocsit.

Matricák

Tudom, vannak nagyon ötletes darabok, de mégsem jó ötlet: a legtöbben nem akarják teleragasztani autójukat mindenfélével. Mi pedig majd állunk ott bután, hogy miért nem került fel az a király matrica, amin a kissrác lepisili a konkurens autógyártó logóját. Ha cimboránk kocsija eleve matricás albumra hasonlít, akkor azért lehet esélyünk.

Gagyi szerszámkészlet

A szerszám hasznos ajándék. Ha viszont rossz minőségűt választunk, megkeserítjük vele a megajándékozott életét. A puha anyagú csavarhúzó feje deformálódik, egy csavart nem tudunk vele rendesen meghúzni vagy lazítani. A villáskulcs nyele hajlik, mielőtt a csavarkötést oldaná. Óvatosnak kell lenni, amikor kiválasztjuk a megfelelőt.

Kamu turbó, illetve lefújószelep

Ez lényegében egy síp, amit a kipufogóvégbe kell szerelni. Elsőre talán viccesnek tűnik, valójában viszont nagyon ciki. És felettébb idegesítő. A forgalom többi résztvevőjét is bosszantja, de előbb-utóbb a tulajt is zavarja. Volt olyan kipufogóm, ami a trehány összeszerelés miatt gyárilag fütyült. Eszem ágában nem lenne ilyen hangot szándékosan előidézni az autómból.

Bögre, ruházat, logós ajándékok

Ezek igazából nem rossz ajándékok, de óvatosan kell megközelíteni a kérdést. Kellemetlen, ha nem a megfelelő autómárkához kötődő cuccot veszünk: BMW-snek audis, mercisnek volvós holmit ne adjunk, ahogyan a hondás sem fog igazán örülni a Smoke and Charm-pólónak. Figyeljünk oda arra, hogy milyen autója van annak, akit megajándékozunk, vagy melyik motorsportcsapatnak szurkol. Vagy legyünk márkasemlegesek: