Andalúzia, ahogy nem számítasz rá

Museo Automovilístico de Málaga

2018.01.27. 07:07

Amióta fapados repülőjáratokkal lehet fillérekért körbeutazni Európát és egyre bővül a kör a távolságokat illetően, azóta nem számít luxusnak akár Dél-Spanyolországban, Andalúziában eltölteni néhány napot. Nyáron a hőség elől menekülnek fedett helyekre a jónépek, télen pedig a kellemes tavaszi időt kihasználva városnézés közben keresik a turisták hada által még nem agyonlátogatott, különleges látnivalókat.

Amikor az ember körbejárta Malaga egyébként gyönyörű belvárosát, megmászta a két szomszédos dombon tanyázó várat, beszívta a tenger illatát az ultramenővé varázsolt Egyes Mólón, tele a bendő cervezával és tapákkal, akkor új célpontot keres, ahol ezret kattinthat a mobiltelefonnal. Ha még benzingőzzel és/vagy divattal és dizájnnal is be van oltva, akkor ennél jobbat nem fog találni. Nyugodtan el lehet vinni anyut is a Museo Automovilístico de Málaga épületébe, a régi dohánygyárból csodálatosan felújított óriási kiállítótérbe, mert ő sem fog unatkozni.

A körülbelül 7000 négyzetméteren elterülő kiállítás izgalmas keveréke a több évtizedet átölelő, több mint 80 autóritkaságnak, a korban hozzá passzoló divatnak és dizájnnak. A 2010 óta látogatható kollekció João Manuel Magalhaes portugál milliárdos magángyűjteménye és a legérdekesebbek közé tartozik világszerte. Némelyik kiállítási darabot híres kortárs festők és művészek vettek kezelésbe, néhol elképesztő végeredményt produkálva. A néhány eurós belépőért cserébe a látványorgia garantált.

Michael Jackson, Heinrich Himmler, Benito Mussolini, Grace Kelly – néhány név az itt található autók gazdái, használói közül. A divatvonalat többek között Balenciaga, Chanel, Dior, Valentino, Gucci és YSL képviselik.