Rettenet hangja van a Rivian elektromos furgonjának

2021.01.17. 08:08

Friss videó készült az Amazon elektromos furgonjairól, amelyek már az utcai tesztelésnél tartanak. A gyártást tavaly év végén kezdte meg a villanyautókat fejlesztő Rivian, és úgy tűnik, tartani tudják a korábbi vállalásukat, miszerint az Amazonnak szállított kisteherautók már 2021 első felében az utcán lesznek. Még az sem tűnik elérhetetlen célnak, hogy 2022-ig a megrendelt, százezres flotta tizede forgalomba kerüljön.

A hatótáv 190-240 km körül lesz, ami bőven elmarad a jelenlegi csúcstartóktól, sőt a Rivian saját terepjárójáétól is (az R1S/R1T jelenleg ennek kétszeresére képes), de a furgonok szándékosan, a napi megtett útnak megfelelően tudnak ennyit, a kihasználatlan többlet csak plusz költséget jelentene.

A két hete készült videón látható példány az Amazon szerint még nem a végleges verzió, de a sofőrök máris dicsérik: a jelenleg használt Mercedes Sprinterekhez képest sokkal könnyebb a ki- és beszállás, ez pedig fontos tényező, ha napjában akár százszor is meg kell tenni. Ami viszont a videó alapján kevésbé tűnik sofőrbarátnak, az az autó hangja. Az elektromos búgást 18,6 mérföld/óra alatti sebességnél kell kiadnia az autónak, hogy a telefonját bámuló gyalogos könnyebben észrevegye. Úgy tűnik, ezzel nem lesz baj, hisz elmondások alapján a házból is lehet hallani a keltett zajt, ami leginkább a 400-szoros lassítású Windows 95 rendszerindítási hangjára, esetleg a THX intróra emlékeztet. Nem szívesen hallgatnánk heti 40 órában.