Autóval mehetnénk Londonból New York-ba

2015.03.30. 15:55

Egy szibériai lapnak beszélt az Orosz Vasút elnöke, Vlagyimir Jakunin elképesztő, egyértelműen megalománia, vagy legalább feltűnési viszketegség táplálta ötletéről. Egy autópálya volna, amely összeköti Európa és Oroszország gyorsforgalmi úthálózatát Észak-Amerikáéval.

Nem véletlen persze, hogy ez épp Jakuninnak jutott az eszébe. Az egyszerűen csak London-New York autópályának nevezett építmény központi eleme a transzszibériai vasútvonal mellett futó gyorsforgalmi út volna, amelyet a Bering szoroson keresztül kötnének össze Alaszkával. Az út végül Kanadán keresztül vezetne az Egyesült Államokba. A bő 20 ezer kilométeres út önmagában is komoly kérdéseket vet fel, például hogy hogyan oldanák meg az aszfalt folyamatos karbantartását és tisztítását azokon a szakaszokon, ahol több száz kilométeren belül nem akad lakott terület, az igazi gondot mégis az a durván 90 kilométeres tengeri szakasz jelentheti, amely a Bering szorost hidalná át. Ez lehetne alagút, híd, vagy akár valamiféle nagy kapacitású komp-szolgáltatás, de mindenképp komoly nehézséget okozna a kiépítése és üzemeltetése, hisz ezen a területen nem csak a hőmérséklet igen alacsony az év nagy részében, de még fény sincs az évnek mintegy hét hónapjában.

Egy ilyen, kontinensek közti összeköttetésnek persze nem csak az építés várható költségei és a technikai nehézségek szabhatnak gátat, de akár az Egyesült Államok és Oroszország védelmi szervei is: egy alagút vagy híd a két kontinens között olyan lehetőségeket teremtene, amelyeknek valószínűleg egyik ország főtiszti kara sem örülne.

Mindezek ellenére igazán érdekes az elképzelés, és bár nem túl valószínű, hogy az elkövetkező egy-két évtizedben megvalósul, egy ilyen hosszú szárazföldi túra lehetősége igazán izgalmasnak hangzik.