A franciák az olaszokkal hódítják meg a világot

2011.01.17. 16:46

Az Iveco, a Fiat Industrial csoport tagja, a francia Soframe vállalattal – az Alsatian Lohr csoport egyik leányvállalatával – közösen szerződött a francia fegyveres erőkkel többcélú katonai járművek szállítására. A tendert 2007-ben írta ki a Francia Védelmi Minisztérium egyik részlege, a fegyverzetért felelős DGA (Direction générale pour l’armement). A szervezet az Iveco és a Soframe vállalatokat választotta ki győztesnek, mivel ajánlatuk mind műszaki, mind pénzügyi szempontból a legjobbnak bizonyult. Ebben a szektorban 2010-ben ez az egyik legösszetettebb és legszélesebb körű szerződés, és egyben a legnagyobb a DGA által kötött megállapodások közül.

Az együttműködés első üteme 200 jármű szállításáról szól, összesen körülbelül 160 millió euró értékben. A tender egy nagyobb szállítási szerződés része, amelynek keretében opcionálisan még 2400 jármű átadásáról állapodtak meg, összesen közel 800 millió euró értékben.

A 8x8 hajtásképletű, különleges manőverező-képességű katonai járműveket az Astra, az Iveco Defence Vehicles egyik vállalata szállítja. Az Astra egy taktikai katonai járművekre specializálódott vállalat, amely számos különböző konfigurációjú járművet gyárt. Az Astra emellett a terepen végzett építési munkákra és bányászati célokra használható járművek tervezésével és gyártásával is foglalkozik.

A francia hadsereg számára készülő járművek részlegesen páncélozott vezetőfülkével vannak felszerelve, számos különböző, emelőhorgos cserefelépítménnyel, vontató berendezésekkel és darukkal láthatók el a katonai járművek mentéséhez. Maximális biztonságot nyújtanak a személyzet számára, valamint kiváló üzemi rugalmasságot biztosítanak és nagy teherbírásúak. A szerződés részét képezi a karbantartás és a cserealkatrészek biztosítása is.

A karosszériát és az alvázra szerelhető berendezéseket Franciaországban szereli össze a Soframe. A járműveket az FPT Industrial által, Franciaországban gyártott Cursor motorok hajtják, és számos egyéb, nagy értékű francia eredetű részegységet is tartalmaznak. E szerződéssel az Iveco és kiváló partnerei megerősítik vezető szerepüket az európai katonai szektorban, ahol az Iveco mindig élen járt a járműipar számára biztosított innovatív megoldásainak és a különleges katonai célú részegységekben alkalmazott fejlett technológiáknak köszönhetően. Ezek közé tartoznak többek között a vezetőfülke magas szintű védelme és a különböző szervizelési és karbantartási előírások, amelyek kiemelkedően fontosak a szektorban használt járművek esetében, és amelyek tökéletesen megfelelnek a francia fegyveres erők igényeinek és követelményeinek.


A Fiat Industrial csoport Franciaországban közel 6500 embert foglalkoztat és körülbelül 4 milliárd euró éves forgalmat bonyolít. Az Iveco Franciaországban szállítójárművekre specializálódott kereskedői és szervizhálózatával van jelen, ezenfelül itt található az Iveco helyközi és városi buszokra szakosodott részlege, az Iveco Irisbus központi irodái és egyéb létesítményei. Az országban aktívan jelen van a Camiva vállalat is, az Iveco Magirus tűzoltóeszközökre specializálódott tagja. Szintén a Fiat Powertrain Industrial franciaországi gyárában készül valamennyi nagy teljesítményű, járművekbe és helyhez kötött alkalmazásokra szánt Cursor motor.