Elkészült az ötszázezredik Scania

2011.02.14. 13:21

2010 decemberében az ötszázezredik Scania tehergépkocsi gördült le a hollandiai Zwolle-ban található Scania gyártósorról. A G 420-as jármű egy, a Benelux államokban működő szállítmányozási cég flottájának tagjaként fog dolgozni a jövőben.

A jubileumi G 420-as Scania tehergépkocsi a Snel Logistic Solution nevű, a Benelux államokban működő, kiterjedt szállítmányozási tevékenységet folytató cég flottájában fog dolgozni. A jármű területileg a vállalat belgiumi Deinze városában található telephelyéhez tartozik majd.

Zwolle-ban 1964-ben kezdte meg működését a Scania gyártóüzeme, majd 22 évvel később elhagyta a gyárat a százezredik tehergépkocsi. A kereslet folyamatos emelkedésének köszönhetően 1996-ban már a kétszázezredik tehergépkocsinál járt a gyártás. Tavaly december végén igazi mérföldkőhöz érkezett az üzem: legördült a gyártósorról az ötszázezredik jármű.

Az elmúlt közel fél évszázad során jelentős változások mentek végbe a gyárban, mind az egységnyi idő alatt legyártott járművek, mind az alkalmazottak számát tekintve. Az üzem indulását követő évben 270 dolgozó készített el 1324 járművet. A folyamatos fejlesztéseknek, illetve a kereslet szüntelen növekedésének köszönhetően a gyár tavalyi kapacitása már elérte a 21 500 tehergépkocsit, valamint az alkalmazottak száma a több mint 1500 főt.

A hollandiai gyár érdekessége, hogy a Magyarországra érkező új járművek kb 80%-a Zwolléban készül. A fennmaradó 20% gyártásán a franciaországi Angers-ban, illetve a Södertälje-ban található gyárak osztoznak.