Daewoo klón-botrány Kínában

2003.06.27. 16:06

Megtörtént amitől mindenki tartott: a kínaiak lemásoltak egy autót, és nemigen tágítanak a gyártás ötletétől. A kérdéses autó a Daewoo Matiz, amelyet a GM Chevrolet Spark néven be is mutatott már Kínában, a másolat pedig a Chery QQ névre hallgat.

 
   
   

A két autó között persze vannak különbségek, de a hasonlóság kísérteties: a kínai másolat az eltérő hűtőmaszk ellenére is egyértelműen a Matiz - méghozzá a modellfrissítés előtti változat - jellegzetességeit viseli magán. Érdekes adalék, hogy a GM nagyjából egy éve már figyelmeztette a Chery-t, hogy semmilyen formában nem járul hozzá típusainak utángyártásához. Ez máshol valószínűleg elegendő is lett volna hozzá, hogy a másolók abbahagyják a gyártás előkészítését, de úgy látszik, Kínában nem ilyen egyszerű a kérdés. Az pedig különösen kellemetlen, hogy a Chery 20 %-ban a GM kínai partnerének, a Shanghai Automotive-nak a tulajdona.

Az autó-másolás egyébként nem könnyű, hiszen a tervrajzok és műszaki leírások nélkül, egy kész autóból kell reprodukálni a gyártási folyamatot, ami kétségtelenül fontos hibaforrás lehet, de mindenképp megéri: egy új autó kifejlesztése 500 millió és 2 milliárd dollár közti összeget emészt fel és nagyságrendileg egy licenc megvásárlása sem sokkal olcsóbb, az utánzat elkészítése viszont ennek a töredékéből is megoldható.

Kínában korábban is előfordultak már súrlódások a helyi autógyártók és a nagy multinacionális vállalatok között, azonban legtöbbször csak alkatrészekről vagy emblémákról folyt a vita. A GM-Chery ügy jóval nagyobb horderejű lehet ezeknél, kimenetele alapvetően befolyásolhatja a kínai autógyártás jövőjét.