Telefonon figyeli a dugót a Google

2009.08.27. 11:25

Elég egy programot elindítani az okostelefonon induláskor, így bárki hozzájárulhat a közlekedési viszonyok felméréséhez. A rendszer használhatósága is itt dől el: minél többen hajlandók megosztani másokkal közlekedési útvonalukat, annál pontosabb képet festhet a Google Maps szoftvere az aktuális forgalmi helyzetről felhasználói számára.

googletraf

A Google Észak-Amerikában a héten vezeti be az új forgalomfigyelő funkciót, amely a felhasználók okostelefonjain futó Google Maps alkalmazások által küldött adatokat összesíti. A legtöbb ilyen készülékben ugyanis van műholdas helymeghatározó modul, azaz pontosan követhető, hogy a telefon viselője milyen irányban, és sebességgel halad. Az információkat a Google programja aztán összesíti, összeveti a térképpel, és ha elég minta áll rendelkezésre, már ki is rajzolódik az aktuális forgalmi helyzet, láthatóvá válnak a dugók, sőt, az esetleges kerülőutak is.

A cég persze azokra is gondolt, akik inkább amiatt aggódnak, hogy mások esetleg követhetik az útvonalukat. A Google ígérete szerint ők egyszerűen kiléphetnek az adatszolgáltatók köréből, de a rendszer egyébként sem tárol információkat egy-egy járműről, illetve útvonalának kezdő- és végpontjáról, csupán a statisztikai adatok felépítéséhez használja a telefonokból nyert adatokat. „Tisztában vagyunk vele, hogy az emberek egy része nem szereti, ha a világ számára követhető, hogy hová, vagy milyen gyorsan tartanak, így a személyiségi jogokat védő szabályokat is beépítettünk a rendszerbe” - mondta David Bart, a Google Maps projekt vezetője.