Lelepleződött a következő Micra

2009.10.29. 18:42

Sokkal tágasabbnak és célszerűbbnek ígérkezik az új kisautó, viszont a stílusa messze nem olyan átütő, mint volt.

A jelenleg kapható békalámpás Micra amolyan szeretem-nemszeretem járgány, valaki vagy azonnal beleszeret, vagy zsigerből utálja. A furcsaság előnye, hogy a forma nem kopott el egy-két év alatt, de ugyanez a hátránya is: a potenciális vásárlóknak legalább a fele számításba sem veszi, ha kiskocsit választ. A következő generációval láthatóan más utat próbálnak a Nissan tervezői: bár maradt egy pici a régi békaarcból, az összhatás sokkal kevésbé feltűnő. Már most, hogy először látjuk, is inkább átlagos kiskocsinak mondanánk a következő Micrát, mint egy újabb divatteremtő különcnek. Ezzel nyilván sokkal több vásárló lesz hajlandó együtt élni a kiskocsival, de nyilván kevesebben lesznek a kitartó rajongók is.

Az aktuális Nissan belépőmodellt a formája mellett szűkössége miatt érte a legtöbb kritika, és az új modellen egyértelműen látható, hogy a japán tervezők meg is hallották a felhasztálók panaszait. A típus egy új, V jelzésű platformra épül, nagyobb alapterületű kabinnal és feltűnően rövid orral. Ráadásul a tetővonalat hátul egy picit szögletesebbre vették, így a hátsó utasok fejének is sokkal több hely jut az új modellben. Az új padlólemez egy másik előnye, hogy bár tágasabb, az új Micra vagy 50 kilogrammal könnyebb lehet.

A motorválaszték részben a már ismert négyhengeresekből áll majd, de az alapkivitelekben állítólag egy vadonatúj, háromhengeres motor is felbukkan, amely egyebek közt fokozatmentes automata váltóval és stop-start rendszerrel is párosítható lesz. Így a legtakarékosabb benzines változat is 5 liter alatti fogyasztást produkálhat 100 kilométeren, miközben az átlagos szén-dioxid-kibocsátása 120 g/km körül lehet.

A praktikusabb Micra hasonló áron kerül a kereskedésekbe, mint az aktuális generáció, ami legalább részben annak köszönhető, hogy a típus exportváltozatának gyártását teljes egészében Indiába költöztetik. Az európai bemutató jövő tavaszra várható, míg a piaci bevezetés 2010 őszén esedékes.