Hárommillió Jeep tűzveszélyes?

2009.11.13. 07:37

Egyes vélemények szerint a rosszul elhelyezett üzemanyagtank jelenthet veszélyt a Jeep Grand Cherokee tulajdonosok számára.

gcherokee 97

Az 1993 és 2004 között gyártott Grand Cherokeekat vizsgálja az amerikai NHTSA – az autók biztonságát vizsgáló hivatal – egy nonprofit szervezet, Center of Auto Safety (CAS) állítása nyomán. A CAS szakértői szerint a 2005 előtti Grand Cherokee üzemanyagtartálya olyan helyen van, hogy egy baleset során könnyen kilyukadhat, és a kifolyó üzemanyag tüzet okozhat. Az alacsonyabb járművek motorháza gyakorlatilag pont a hátsó lökhárító és a tengely között elhelyezett tankba fúródnak egy ráfutásos balesetnél, és az üzemanyagbetöltő cső is könnyen elnyíródhat, ha rossz szögből érkezik a másik autó.

Pillanatnyilag is 172 olyan balesetről beszélnek, ahol lángba borult egy-egy Grand Cherokee, és ezek során 254 ember halt meg, míg a 2005 utáni változat esetében csupán egyetlen ilyen eset fordult elő. A vizsgálat egyelőre folyik, és az is elképzelhető, hogy még hónapokig, vagy akár évekig tart, de ha bizonyítják, hogy konstrukciós hibáról van szó, akkor akár teljes visszahívást is elrendelhetnek.