Benzinessel nyomnák le az olajkályhákat

2010.09.14. 11:57

Lola alapokra épített, átalakított szériamotorral hajtott autóval indult Le Mans-ban tavaly és idén az Aston Martin, és még így is az előkelő ötödik helyre futottak be veszedelmes hangú, világoskék autójukkal. Jövőre teljesen új versenygépet fejlesztenek, saját kasztnival és kifejezetten a huszonnégy óráshoz épített motorral. Nem titkolt céljuk, hogy lenyomják a verhetetlen Audi R15-ösöket, illetve a Peugeot gyors, de eddig nem elég megbízható dízeleit.

Valójában a szabálykönyv határozza meg a dízel-benzin párharc esélyesebb győztesét, ezért kezdtek bele most új autó fejlesztésébe az angolok. Az utóbbi évek dízeldominanciáját ugyanis vissza szeretnék szorítani a rendezők, ezért úgy módosították a jövő évi szabályokat, hogy a benzines LMP1-esek is labdába rúghassanak. Ez az Aston Martinnak a lehető legjobbkor jön, hiszen dízeljük nincs, V12-es, hatliteres benzinesükkel azonban eddig is jól mentek.

Egyetlen skiccet mutattak eddig csak az új nyitott prototípusról, arra viszont nem lehet panasz. Ha a szépséghez megbízhatóság és gyorsaság is társul, nem kizárt, hogy jövőre tényleg esélyük lesz az angoloknak megismételni 1959-es abszolút győzelmüket.