Velocity – vadállat a Cosworthtól

2012.10.17. 07:23

A Hyundai a legtöbbek fejében szürke tömeggyártó, de nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy ez a kép megváltozzon. Az idei SEMA Show-ra például készíttettek egy átépített Velostert a Cosworth-szel, amely a legdurvább pályagépekre emlékeztet. Illetve nem csak emlékeztet: a belezsúfolt technika alapján akár versenyautó is lehetne.

A Velocityről egyelőre csak egy rajzot mutattak, de ez is elég, hogy elképzeljük, milyen brutális látvány lesz. Az autót porig ültették, és olyan kötényezést kapott, amelyet valóban csaknem a földön húz. A 19 hüvelykes kerekeken szinte nem is látszanak a gumiabroncsok, annyira alacsony profilúak, a felül lefedett ablakok pedig egész keskeny csíkot alkotnak. Az összkép szinte nem is emlékeztet a Velosterre, inkább afféle absztrakt versenyautó-rajznak néznénk.

A Cosworth mérnökei alapos munkát végeztek az 1,6 literes turbómotorral, amely gyári állapotában 204 lóerős volt. Lecserélték a dugattyúkat, a hajtókarokat, nagyobb turbót illesztettek hozzá és persze nagyobb hűtőt – így csaknem megduplázták a teljesítményét. A Velocity kerek 400 lóerős, ami több kérdést is felvet. Egyrészt a Veloster elsőkerék-hajtású, így lehet, hogy akadnak gondok a teljesítmény aszfaltra vitelével, másrészt nehéz elképzelni, hogy ilyen kis motor ekkora teljesítménnyel igazán barátságos karakter maradhat.

A brutális külsejű-belsejű Veloster Velocity persze nem célszerű tárgynak készült – inkább afféle kedvcsinálónak. Hátha meglátja benne a lehetőséget SEMA Show-n résztvevő tuningcégek, vagy vásárlók valamelyike, és a márka jó híre még gyorsabban elterjed majd a gyors, feltűnő autók kedvelői körében.