Szuper-Ford a Dakarra

2013.07.30. 17:40

A Ford eddig elsősorban a rali-világbajnokságra koncentrálta gyári sport-tevékenységét, de a jövő év elején kipróbálják magukat a Dakar ralin is. Mivel egy tapasztalt külső céget bíztak meg a munkával, már el is készült a gyári versenygép, amelyből januárban kettőt állítanak majd rajthoz Dél-Amerikában.

Az autót a dél-afrikai Neil Woodbridge Motorsportnál építették, és bár a Ford Rangeren alapszik, sok nem maradt benne a gyári műszaki megoldásokból. A Mustangból ismert 5 literes, 350 lóerős lóerős és 560 Nm csúcsnyomatékú V8-ast kapta meg, hatfokozatú Sadev szekvenciális váltóval, állandó összkérék-hajtással, Brembo fékekkel és független kerékfelfüggesztéssel. A következő öt hónapban azon dolgozik majd a csapat, hogy a versenygép beállításait, tempóját és megbízhatóságát tovább javítsák, és így a gyári Fordok versenyképesen állhassanak rajthoz.

Természetesen nem véletlenül választotta a Ford épp a Rangert, hisz ez a modell számíthat a cég kínálatából a legnagyobb sikerre az olyan piacokon, mint Dél-Amerika vagy Afrika. A Dakaron pedig hasonlóan mostoha útviszonyok közepette zajlik a verseny, amilyeneken ezekben az országokban közlekednek.