Kerek ezer lóerő – egy Hyundaiból?

2013.09.24. 18:02

A hátsókerék-hajtású kupék piacán a Hyundai még mindig újoncnak számít – nem csoda, hogy igyekeznek felhívni a figyelmet aktuális sportmodelljükre. Eszköz nem számít. Ezúttal a Las Vegas-i SEMA Show-ra készítettek egy brutális Genesis Coupét a Bisimoto nevű tuningcég segítségével.

A kék-fekete gép a Hyundai szerint utcai használatra is alkalmas, de olyan erős és annyira leültették, hogy ez inkább csak elméleti lehetőség. Sokkal inkább egy rendszámozható gyorsulási versenygép, legalábbis a motor 1000 lóereje erre enged következtetni. A 3,8 literes V6-osból persze nem egyszerű ekkora teljesítményt kihozni. Ha csak a két Turbonetics turbófeltöltőt akasztották volna a blokkra, akkor az szimplán megsemmisítené magát. Ahhoz, hogy kibírja a terhelést, a motor alkatrészeinek nagy részét cserélni kellett. Erősebb hajtórudakat, kovácsolt dugattyúkat, valamint nagyobb szállítású befecskendező rendszert és benzinpumpát kapott, hogy kibírja a bő háromszoros teljesítménynövekedést. Természetesen nem csak a motor kapott alapos tuningot: a futóművet is porig ültették, és 20 hüvelykes felniket kapott a gép alacsony profilú, nagy tapadású Toyo gumikkal.

Az ezer lovas Bisimoto Genesis Coupé elsősorban demonstrációs célokat szolgál: azt próbálják megmutatni a közönségnek, hogy van olyan jó tuning-alap, mint egy Nissan 370Z vagy Ford Mustang.