Vadállat készült a VW Bogárból

2014.02.07. 06:47

A VW Beetle-ből az egykori F1-es és Cart bajnok, Mario Andretti csapata készített kőkemény ralikrossz-versenygépet, amellyel két tapasztalt versenyző áll majd rajthoz a Global Rallycross (GRC) sorozat versenyein, méghozzá a Volkswagen gyári támogatásával.

Ezt a versenysorozatot 2009-ben alapították, de csak most kezdik felkapni: a zömmel aszfalton zajló sorozatban ugyanis egyre több az ismerősen csengő név. Ken Block, Travis Pastrana, Scott Speed és Nelson Piquet Jr. is itt versenyzett tavaly, de a mezőny elég vegyes: az észak-amerikai versenyzők akad köztük orosz, brit, francia és több brazil illetve skandináv pilóta is. Az autók eddig nagyobb részt más sorozatokra épített gépek közül kerültek ki: elsősorban raliautónak fejlesztett Ford Fiesták, Minik, Mitsubishi Lancerek, Subaru Imprezák és VW Polók kergették egymást.

A Beetle azonban kifejezetten erre a sorozatra épült. A műszaki megoldásairól keveset tudunk, csak annyit mondtak, hogy valamelyik TSI turbómotor került bele, és 560 lóerős, de több mint valószínű, hogy összkerék-hajtású, hasonló műszaki megoldásokkal telezsúfolva, mint a Polo WRC. Az Andretti Racing ráadásul két meglehetősen erős pilótát szerződtetett a Bogárba: a képeken látható autót Tanner Foust hajtja majd, aki 2011-ben és 2012-ben már megnyerte a GRC bajnokságot, míg a másik autót a korábban az F1-et és a NASCAR-t is megjárt Scott Speed vezetheti, aki tavaly szintén nyert már futamot.

Hogy mindez elég lesz-e a Ford Fiesta, és Toomas Heikkinen legyőzéséhez, az persze erősen kérdéses, hisz a bevállalós finn tavaly hét futamból ötöt nyerve szerezte meg az első helyezést.