Megmutatták az új Nissan Navarát

2014.06.11. 12:00

A Nissan pick-up legújabb generációjának neve hivatalosan NP300 Navara, és a hosszabb elnevezés egész más karakterű autót takar, mint korábban. Míg az előd jellegzetes első lámpáival és vaskos sárvédőíveivel erősebb egyéniségnek tűnt, az új modell jobban passzol a Nissan aktuális egyen-dizájnjához.

Ahogy mostanában szokás, az új Navara már nem csak az elejében próbál különbözni az elődjétől, illetve a konkurenciától: a kabin, sőt, raktér oldalát is tisztességesen kidolgozták a formatervezők. Sőt, ez a pick-up még hátulról is felismerhető, ami ebben a műfajban még ma sem általános. Az összkép érzésünk szerint inkább érdekes, mint klasszikusan szép, de ez a pick-up műfajban nem feltétlenül probléma.

Műszaki szempontból persze messze nincs olyan nagy eltérés a régi és az új Navara között, mint a forma alapján gondolnánk. Az alvázat ugyan átdolgozták, így a Nissan állítása szerint most még erősebb, és jobban bírja az intenzív igénybevételt, de alapjaiban nem sokat változott. A motor is a korábbi generáció továbbfejlesztéséből származik. Eleinte egyféle blokkal lesz kapható a típus, egy 2,5 literes, két vezérműtengelyes négyhengeres turbódízellel, amely 163 és 190 lóerős kivitelekben kerül a platós Nissanba. Az előbbi csúcsnyomatéka 403, az utóbbié 450 Nm. A fogyasztási adatokat egyelőre nem közölték, csak annyit mondtak, hogy mintegy 11%-kal takarékosabb az új motor a réginél. Váltóból is kétfélét kínálnak: hatfokozatú manuálisat és hétfokozatú automatát.

Természetesen lesz hátsó- és összkerék-hajtású kivitel is. A négykerék-hajtás az autóból való kiszállás nélkül is aktiválható, de ezen felül is egy csomó vezetési segítséget nyújt az új Navara: egyebek közt lesz benne emelkedőn való elindulást segítő elektronika, lejtmenet-vezérlés, és olyan rendszer is, amely a fékek segítségével szimulálja a differenciálmű összezárását.

A Nissan hazai képviselete szerint a most leleplezett változatot Ázsiába szánja a gyártó, Európába egy átfazonírozott - valószínűleg más orrdíszű - Navara érkezik, amelyet várhatóan a jövő évben vezetnek be a piacra.