Négyszázzal repeszt a dán szuperautó

2017.03.05. 16:55

Idén ünnepli fennállása tizedik évfordulóját a Zenvo nevű, mérsékelten ismert dán sportautó-manufaktúra. Ebből az alkalomból csináltak egy Anniversary Editiont a TS1 GT szupersportkocsiból. Ha pedig már elkészült, a bemutatóval nem várták meg a Genfi Autószalont sem, inkább leleplezték online.

Bár nem túl széles körben ismert a márka, azért nem ma kezdték: közel tíz éve dobták ki az első TS1-eseket. Akkor 1104 lóerőnél tartottak, a mostani különmodell pedig már 1180-at tud. Lökettérfogatban viszont akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy őket is utolérte a downsizing: a kezdeti hét liter helyett most 5,8 literből préselték ki ezt a teljesítményt, méghozzá két kompresszorral.

A hátsó kerekekre gyorsváltón keresztül jut el a teljesítmény, az autó végsebessége pedig 400 km/h körüli - legalábbis papíron. A jobb kezelhetőség érdekében egyébként középmotoros felépítést alkalmaztak. A karosszéria a tömeg minimalizálásának jegyében szénszálas műanyagból készült, formailag pedig a közel egy évtizedes ST1 fészliftjének tekinthető.

A jubileumi Zenvóért igen tekintélyes árat kérnek majd a dánok: nagyjából egymillió fontba, azaz 350 millió forintba kerül. Azt is biztosra vehetjük, hogy nem állnak ennyinél: hamarosan hibrid szuperautó fejlesztésébe kezdenek.