Kínai F1-es csapat a láthatáron

2017.06.28. 13:58

Az Autosport híre szerint egy Bronze Fortune Limited nevű cég, amely Nagy-Britanniában működik, és a eddig egy francia ügyvéd tulajdonában volt, nevet változtatott. Az új elnevezés China F1 Racing Team Ltd., ami nagyjából el is mondja, hogy mi a következő tervezett lépés: belépni az F1-be, kínai pénzből, kínai színekben.

A pletyka része az, hogy a cég nevezésére már rá is bólintottak az FIA-nál, bár hivatalosan még senki nem erősítette meg, hogy új csapattal bővülne a Formula-1 mezőnye. Jean Todt, az FIA elnöke csak annyit mondott, hogy a lehetőség végső soron adott: a mezőnyben 12 csapatnak van hely, és jelenleg csupán tíz istállóval fut a sorozat, azaz akár két újabb nevezést is készek fogadni.

A kérdés nyilván úgy merül fel, hogy van-e megfelelő pénzügyi és technikai háttér: ez a két dolog szokott hiányozni a kisebb istállóknál. A legutóbbi új nevező az amerikai Haas csapat volt, amely 2016-ban bukkant fel a versenysorozatban, de a Manor csapat év eleji csődjével ismét tízre csökkent a nevezők száma. Egy kínai istálló valószínűleg olyan támogatókat hozna az F1-be, akik korábban nem itt hirdettek. Kínában ugyan 2004 óta tartanak nagydíj-futamot, de a kezdetektől csekély az érdeklődés a futam iránt – egy csapat hazai színekben, netán hazai versenyzőkkel ezen is segíthetne.

Kínát eddig csak az A1GP-ben képviselte nemzeti csapat 2005 és 2009 között – amíg a versenysorozat létezett – ahol a legjobb eredmény két harmadik helyezés volt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.