Ez lenne a következő Suzuki Jimny?

2017.08.24. 10:58

Végtelenül hosszúnak tetsző ideje tartja a piacon a Suzuki a törpe-terepjárót, amelynek ma már igazi ellenfele sincsen. Az idén már 19 éves az épp futó generáció, bár folyamatos frissítésekkel igyekeztek életben tartani. Ám úgy néz ki, a Suzuki végre elkészült az utódmodellel, amely úgy egy év múlva fel is bukkanhat a kereskedésekben.

Amit a Jimny nyújt, ahhoz manapság hasonlót sem tud a konkurencia: valódi terepjáró képességeket igazán kis méretben. A Daihatsunak volt még ilyesmi típusa valamikor régen, de vagy harmincöt éve feladta a jelenlétet ebben a nagyítóval is alig látható piaci szegmensben. Suzukinak ezért sem volt sürgős a modellváltás: nem nyomasztotta a piaci verseny. Ráadásul az egyszerű téglaforma sem megy ki a divatból soha, pontosabban mindig akad, akinek ez jön be.

A képek tanúsága szerint a fazonon nem is változtatnak érdemben, sőt, még egyszerűbb és szögletesebb lesz az újdonság: mintha ezúttal a Mercedes G osztály manapság szuperdivatos stílusából is merítettek volna a tervezők, talán abban a reményben, hogy így a Jimny is ugyanúgy divatba jön, mint az ősi Mercedes terepjáró, amellyel manapság a celebvilág krémje járkál világszerte. A korábbi rajongók mindenesetre aligha lesznek csalódottak.

A műszaki részletek egyelőre titkosak, így csak az eddig megjelent spekulációkra hagyatkozhatunk. Valószínű, hogy a Suzuki ezres háromhengerese lesz az egyetlen motor a Jimnyben. Ez, ahogy a Celerióból ismerjük, szívómotorként, 68 lóerős, ami már elég lehet egy alap-Jimnyben – egy ilyen gép egyébként sem az extrém sietségről szól – a 110 lóerős turbóváltozattal viszont kifejezetten élettelivé válhat a mini-dzsipp.

Valószínű, hogy az idei Tokyo Motor Show-n már megmutatja a Suzuki az új Jimnyt, ha máshogy nem is, tanulmányautóként szinte biztos, ám a piaci bevezetés aligha indulhat 2018 előtt, sőt, mivel 2019-es modellként emlegetik, a jövő évnek is csak a vége felé számíthatunk a megjelenésére.