Korrektebb lesz az autópályás díjfizetés januártól

2017.12.30. 13:48

Új év, új autópályás díjfizetési szabályok. Ügyfélbarátibbá lesz a rendszer 2018-tól a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. friss közleménye szerint. 

autopalya.

A legpozitívabb változás, hogy bejön a türelmi idő, aminek hiányában eddig azok szívtak nagyot, akik véletlenül tévedtek díjköteles szakaszra. Januártól a fizetős szakaszra lépéstől számítva 60 perc áll majd rendelkezésre a jogosultság megváltásához, mielőtt jönne a pótdíj.

Nő a türelmi idő az alap pótdíj emelésénél is. Az eddigi szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért kiszabott 14 875 forintos alap-pótdíj 30 nap után 59 500 forintra nőtt. Ez januártól 60 nap hosszabbodik.

Ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap áll az üzemben tartó rendelkezésére – írja a nemzetiutdij.hu. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható. A rendszer üzemeltetője a jövőben a pótdíjfizetésre kötelezett természetes személy kérelmére részletfizetést engedélyezhet, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.

D  VG20150828014

A D2 járműkategóriába tartozó személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető kedvezmény januártól nemcsak a négy, hanem már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető.

A motorosok a kínálatból eddig hiányzó kedvezményes havi matricát vehetnek járművükre. A már májustól elérhető új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest mindössze 2500 forint.

Nagyjából ennyi, a díjrendelet-változással kapcsolatos teljes közlemény a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján olvasható, itt.