Új villanyautót készül bemutatni a Kia

2018.01.04. 14:11

Míg a legtöbb konkurens egyelőre csak ígéreteket és tanulmányautókat tud felmutatni, a Hyundai csoport már a második szériagyártású villanyautóját készül bemutatni. A Kia Niro eddig csak hibrid hajtásrendszerrel volt elérhető, de a jövő héten már az elektromos változatot állítják ki a CES szórakoztató elektronikai szakkiállításon Las Vegasban.

Egyelőre tanulmányautóként láthatjuk a Niro EV-t, de talán helyesebb lenne a prototípus kifejezést használni, hiszen a sorozatgyártást még az idén be szeretnék indítani. Adatokat egyelőre nem közöltek, de valószínű, hogy itt is az Ioniq elektromos változatában használt 120 lóerős villanymotort és 28 kWh-s Li-ion akkucsomagot alkalmazzák majd, amely a villany-Hyundaiban 200 km-es hatótávot tud az amerikai EPA viszonylag életszerű mérései szerint.

Ami a CES-en kiállított változatból aligha kerül át a szériamodellbe, az az új felhasználói felület – erre a gyáriak azt találták mondani, hogy soha nem látott megoldásokat tartalmaz – illetve a grafikus világítás-rendszer. Ezeket, ha ugyan eljutnak odáig, még évekig tarthat gyártásra éretté fejleszteni.