Magától bírságol az önvezető rendőrautó

2018.02.01. 10:30

Új szintre emelné az önvezető autókat a Ford ötlete. Az amerikai márka szabadalmakért felelős részlege, a Ford Global Technologies ugyanis autonóm rendőrautókról szóló terveket jegyeztetett be az illetékes hivataloknál.

ford-autonomous-police-vehicle

A szabadalom szerint az önvezető rendőrautó képes lenne magától elrejtőzni, és ebből a rejtett pozícióból felismerni a szabálysértéseket. Ezt követően a járművek közötti kommunikációra épülne az intézkedés. A nyilvánosságra került folyamatábra szerint a járőrkocsi kapcsolatba lépne a szabálytalankodó civil járművel és más eszközökkel is.

Így akár másik rendőrautó vagy sebességmérő kamerák segítségét is igénybe vehetné a szabálysértés tényének megerősítéséhez. Ezt követően üzenetet küldene a civil autónak az intézkedés megkezdéséről. A válaszból kiderülne, hogy az a jármű is önvezető módban közlekedik-e. Ha nem, akkor a sofőr jogosítványának beszkennelt változatát küldené el a rendőrautónak.

Ekkor az autonóm rendőrautó rendszere azonosítaná a sofőrt, és a rendelkezésre álló adatokat, valamint a szabálysértés mértékét figyelembe véve egy algoritmus döntene arról, hogy figyelmeztetésben részesíti vagy megbünteti. Még egy szinttel menjünk tovább: akár az irányítást is átveheti.

A Ford szerint ezzel a megoldással bizonyos terheket le lehetne venni a rendőrök válláról, akik ehelyett olyan feladatokra koncentrálhatnának, amelyeket nem lehet automatizálni.