Eldőlt: beépítik a Top Gear tesztpályáját

2018.04.04. 12:49

Évek óta hallani róla, hogy a Dunsfold Aerodrome területén lakóparkot építenének, és úgy néz ki, most az utolsó akadály is elhárult: a projekt megkapott minden szükséges engedélyt. Így a zárt pályás autózásnak, és vele a tévéműsor-forgatásnak is lőttek.

A Top Gear kereshet új helyszínt a forgatásokhoz, de a terv támogatói szerint az 1800 lakás, amely az egykori repülőtér helyén épülhet, valamint a hozzá tartozó infrastruktúra számos munkahelyet teremt, és segíthet gazdasági szempontból élénkíteni a környéket. Akadnak persze ellenzői is a tervnek, de ők is elsősorban a lakópark túlzott forgalomnövelő hatásai miatt aggódnak.

A repülőteret a második világháború során építette a Kanadai Légierő, majd a konfliktust követően a Brit Légierő kezelésébe került. 1950-től a Hawker repülőgépgyár vette át a területet, itt folyt egyebek közt a Hunter vadászrepülőgépek, a helyből felszálló Harrier, illetve a Hawk oktatógépek fejlesztése, tesztelése és gyártása. A terület 2002-ben került civil kezelésbe, a Top Gear is akkor kötött szerződést az üzemeltetővel, azóta folynak itt a forgatások.

A BBC egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy hol folytatódhatnak a Top Gear zárt pályás tesztjei, de Nagy-Britanniában valószínűleg akad még bőven bérelhető repülőtér és versenypálya, ahol tárt karokkal várják a műsort.