Kombi-forradalmat indít a Kia

2018.09.13. 17:27

Nagyon úgy néz ki, hogy a háromajtós kompakt modelleknek végképp leáldozott, már a Kia sem kínál ilyen változatot a Ceed sorozatból. Helyette viszont kellett valami, hogy ne zsugorodjon a típusváltozatok száma, és ez lett a megoldás.

Az alapötlet nem nagyon különbözik attól, amit a Hyundai valósított meg a ferde hátú i30 Fastback esetében, bár a Kia új Proceedje esetében az arányok miatt inkább olyan, mintha egy, az átlagosnál ferdébb hátsó ablakú kombit látnánk. A lényeg, hogy ez is egy jól használható és látványos autó, amely eléggé eltér a kategóriában megszokott ötajtós modellektől. A családi kombiként forgalmazott Ceed SW-től látványra ugyan markánsan különbözik a 4,6 méter hosszú ProCeed, de a csomagtere alaphelyzetben nem sokkal kisebb, 594 literes, ami 29 litert jelent a hagyományos kombi javára.

Műszaki szempontból a ProCeed nem különbözik sokban a többi Ceed változattól. Négyféle motorral kínálják: 1 és 1,4 literes turbós benzinessel – ezek 120 illetve 140 lóerősek – valamint 1,6 literes, 136 lóerős turbódízellel, és egy szintén 1,6 literes, 204 lovas turbómotorral. Ez utóbbi kerül a GT változatokba, hétfokozatú, dupla kuplungos automata váltóval.

Korábban lehetőséget kaptunk az új Ceed-változat kipróbálására, erről szóló anyagunkat holnap olvashatják.