Figyelmeztető sztrájkot tartanak péntek délelőtt az Audi győri gyárában

2019.01.17. 20:43

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek délelőttre az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), miután a csütörtöki sztrájkbizottsági értekezleten egyhangúan elutasították az Audi Hungaria Zrt. bérajánlatát - közölte honlapján csütörtök este az érdekképviselet.

DSC07420

A tájékoztató szerint a bértárgyaló delegáció átadta a munkáltatónak a sztrájkkövetelését és jelezte, hogy az teljes mértékben megalapozott és szakmailag alátámasztott. A sztrájkkövetelésben foglaltak szerint:

  • A bérmegállapodást egy évre szeretnék rögzíteni úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg.
  • Az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen.
  • A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

A tájékoztató szerint a szakszervezet megbízásából a hiteles pénzügyi beszámolók alapján gazdasági szakértők megvizsgálták a Volkswagen-csoporthoz tartozó legfontosabb nyugat- és kelet-európai egységeknél 2017-ben regisztrált üzleti és bérekkel kapcsolatos mutatókat. Az elemzésekből kiderül, hogy a győri Audihoz képest a szlovákiai gyárban dolgozók átlagbérelőnye 28 százalékos, a csehországié 25 százalékos, a lengyelé közel 39 százalékos, a belga Audinál fizetett átlagbér pedig 3,6-szorosa a győrinek.

DSC07449

Kitérnek arra is, hogy egy kérdőíves felmérés alapján a dolgozók a jelenlegi nettó jövedelmükhöz képest negyven százalékos növekedéssel éreznék a tisztes megélhetés tekintetében megbecsülve magukat. Kiemelték, hogy a munkatársak és a szakszervezet nem a németországi fizetések egy az egyben eléréséért harcol, hanem a kialakult jelentős lemaradás csökkentéséért.

Az Audi Hungaria Zrt.-nél szeptember óta tartanak a bértárgyalások. Az Audi két év alatt húszszázalékos béremelést javasolt, szerdán azonban a korábbi ajánlathoz képest "közel azonos mértékű", új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. A vállalatnál legutóbb 2017. január 26-án tartottak két órás figyelmeztető sztrájkot a megrekedt bértárgyalások miatt.