Ő az egyik csaló autóvásárló

2019.03.07. 17:03

Egy hónapja olvashattak először arról a terjedőben lévő csalási módszerről, mellyel a használt autók eladóit csapta be egy háromfős társaság. Cikkünk után nyomozni kezdett a szigetszentmiklósi rendőrség, és bár látszanak az eredmények, még nem lehetünk teljesen nyugodtak.

Már több mint kétszázezer Totalcar-olvasó tudja, hogy Tibort becsapták a vevők, amikor el akarta adni felesége 2012-es Ford Focusát. Elhitte nekik, hogy éppen a próbaúton lett hengerfejes az autó motorja miután megmutatták, hogy feketére színeződött a hűtőfolyadék a tágulási tartályban, illetve olaj csöpög a kipufogó végéből. Az ügyről megjelent első cikkünk után közel ötven áldozat írt nekem, mind pontosan ugyanígy jártak. Szürreális volt ilyen sok, szinte azonos tartalmú levelet olvasni, melyekben csak a feladók neve, a helyszín, az autók típusa, illetve az ár változott, a dramaturgia nem.

Sokan talán csak akkor döbbentek rá, hogy átverték őket amikor elolvasták a cikket. A levélíróknak jár az elismerés a bátorságukért, hiszen többeket meg is fenyegettek a csalók, akik a nyomott áron megvásárolt autóért átadott pénzből utólag visszakértek további 100-200 ezer forintot arra hivatkozva, hogy a motor végleg tönkrement miután elhajtottak.

A cikk nyomán jelentkezett olvasók egy része hozzájárult, hogy levelüket átadjam a rendőrségnek, majd a rengeteg friss információ birtokában Szigetszentmiklóson elindították a nyomozást. Két gyanúsítottat hamar elfogtak, de körözik Sz. Patrikot, akinek neve rengeteg általam megismert ügyben szerepel. Általában nem ő vásárolta meg az áldozatok autóit, hiszen a szerződések vevő rovatában jellemzően a Sudavlesz Kft. pecsétje látható, de Sz. volt az egyik tanú és több olvasónk emlékezett, hogy valóban jelen volt a csalásoknál. Az alábbiakban Sz. Patrik, Police.hu-n ma közreadott fotóját láthatják, majd keretes írásként elolvashatják a hivatalos rendőrségi közleményt, illetve azt, hogy mit tehet akit ugyanezzel a módszerrel vertek át az utóbbi hónapokban. Az ügy lassan tényleg lezárul, de a módszer klónozható, így a jövőben is fontos, hogy soha ne egyedül tárgyaljunk az érdeklődőkkel, ha el akarjuk adni az autónkat!  

26874883 666202a7e8ded61d49535e093139fb4b o

Elfogatóparancs Sz. Patrik ellen

"Ahogy arról korábban hírt adtunk, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon indult eljárás 13130-173/2019 bűnügyi számon csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen, akik az elmúlt időszakban az ország több településén úgy vásároltak meg gépkocsikat, hogy jellemzően a próbakör és megtekintés alkalmával a sértett figyelmét elterelve, a gépkocsi hűtőfolyadék tartályába szennyező anyagot, máskor a kipufogójába olajat juttattak, majd ezt hibaként „észlelve” motorhibásnak állították be a járművet. A tévedésbe ejtett sértettektől így az eredeti vételárból több százezer forintot lealkudva vették meg a gépkocsit. Az így megszerzett járműveket ezt követően általában pár napon belül eladásra hirdetik az elkövetők.

A szigetszentmiklósi rendőrök 2019. február 28-án két hatvani férfit fogtak el, továbbá 2019. március 7-én a Miskolci Rendőrkapitányság Sajóbábonyi Rendőrőrs munkatársaival együttműködve egy 44 éves sajóbábonyi férfit is előállítottak az ügyben. Ellenük csalás vétség megalapozott gyanúja miatt folytatják a nyomozást.

A nyomozók egy másik sajóbábonyi férfit is azonosítottak a bűncselekményekkel összefüggésben. A 20 éves Szántó Patrik felkutatására tett intézkedések ez idáig nem vezettek eredményre, így ellene elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik jelentkezzen a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon (2310 Szigetszentmiklós, Apor Vilmos utca 1. szám, telefon munkaidőben 06-24/525-460), vagy hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységi-irányítási Központját a 06-1/236-2883-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén."

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.